Mönstertryck

Mönstertryck

Publicerat 2020.09.10

Välkommen på författarsamtal med Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark som skrivit boken Tryckta tyger för alla tillfällen.

De tryckta tygerna är ett relativt nytt inslag i den långa textiltraditionen i Sverige. Mönstertryck fick ett stort uppsving under perioden 1940–70, som på många sätt var en verklig guldålder för den textila formgivningen. Under kvällen får vi en presentation av ett flertal mönsterformgivare, deras produkter och hur de har använts.

Med anledning av vår pågående utställning Katja of Sweden fokuserar vi extra på modemärkets mönstertryckta plagg. Läs mer om utställningen här.

Ta gärna med egna tryckta tyger eller plagg av Katja of Sweden som du vill veta mer om. Boken Tryckta tyger för alla tillfällen säljs till ett specialpris under kvällen.

Om föredragshållarna Anna Lindqvist – Intendent, nu verksam vid Ystads museum och till hösten vid Kulturen i Lund. Uppvuxen med en mamma som bar Katja of Swedens kläder, där intresset för mönster och mode väcktes tidigt.

Marie Odenbring Widmark – till vardags Antikvarie/enhetschef på Västra Götalandsregionen. Relationen till Katja har utvecklats via intresset för textiltryck.

Praktisk info Under hösten har vi anpassat upplägget efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och tar därför emot mindre grupper än tidigare. Om du vill säkra en plats går det bra att besöka eller ringa receptionen från kl 11 samma dag på 031 368 31 86.

Foto: Brinnande hjärta, Katja Geiger. Foto: Carl Ander, Röhsska museet.

Datum: 2020.09.10

Tid: 18:30

Plats: Röhsska museet

Arrangör: Röhsska museet

Webbsida: https://rohsska.se/aktiviteter/monstertryck/?date=202009101830