Konstform är ett nyhetsbrev som görs av ADA på uppdrag av Västra Götalandsregionen
Bakom nyhetsbrevet står:
Det kommer vara fyra (eller fem) bokmässor parallellt med vår vanliga stora jätteBokmässa sista helgen i september. Scener & samtal pågår den 29–30 september på Göteborgs litteraturhus och Världskulturmuseet, litteraturfestivalen Bokmassan arrangeras av tidskriften ETC på Heden och dessutom är det en fotoboksmässa parallellt, på Chalmersgatan 4. Som en bonus arrangerar dessutom skådespelaren och författaren Evin Ahmad en egen "bokmässa" på Folkteatern "En dag ska jag bygga ett slott av pengar".
Före sommaren dök vi ner i ledighet som ämne, nu fokuserar vi på arbete. För de flesta konstnärer och kreatörer är arbete något mer än bara försörjning, ett sätt att uttrycka sig och del av en identitet. Det betyder förstås inte att det alltid är kul när klockan ringer, att man tycker om att jobba gratis eller att man inte kan bli utbränd
Arbetets roll i samhället förändras, alla har inte samma arbetstider, lönespridningen växer och allt fler jobb hotas av digitalisering och robotisering. Och även om inte robotar kan göra konstnärliga och kreativa sysslor än så utsätts flera av yrkena för global konkurrens som pressar arvoden, men i internationalisering ryms också möjligheter. Något som regeringen tar fasta på i sin exportstrategi
Och design kan spela en viktig roll för att arbetslivet som speglar framtidens samhälle ska bli så bra som möjligt, hör Anna Bloch från ICIA om detta i vår podd.
Det är inte många av till exempel HDK:s studenter som blir anställda efter utbildningen, de startar egen firma. Då gäller det att kunna vara både vd och marknadsavdelning. Men det är inte alltid så lätt, mellan 2004 och 2014 sjönk konstnärernas inkomster sjunkit från 85% till 75% av medianinkomsten i Sverige.
Vissa enskilda utövare tjänar förstås mycket bra men särskilt bildkonstnärer, konsthantverkare, filmare och koreografer har ofta inkomster långt under fattigdomsgränsen. Kulturarbetare är dessutom högre utbildade och har längre arbetstider än genomsnittet av befolkningen.
De svåra livsvillkoren gör att det blir främst de med som har annan trygghet med sig som kan satsa på yrkena vilket i sin tur avgör vilka grupper som har möjlighet att ge kulturellt avtryck vilket gör det till en kulturpolitisk fråga utöver en arbetsmarknadspolitisk.
För den som undrar hur mycket man ska ta betalt för sina timmar finns en enkel formel här>>
Har du funderingar kring att jobba gratis kan du kolla om du borde här>>
För den som behöver finna en mer fokuserad arbetsro som inte stör nattsömnen har vi satt ihop ett material här>>
Allt gott,
//Rasmus Heyman, ADA
1/9
Book release: Ekta Sketchbooks I-III (ll'Editions)
1-2/9
Hemslöjdens dygn
4/9
Kultur åt alla - nätverksmöte
5/9
BreakfastSeminarCuratorTalks
5/9
Fotoutställning: Kärlek till en stad
6/9
ABAR
8/9
Frukostseminarium om affärsmöjligheterna med Automotive
9/9
Prova på improvisationsteater
9/9
Litterär afton i samarbete med Valand
13/9
Hur kan ditt företag sälja till den största offentliga upphandlaren i världen: USA?
13/9
Stora sociala företagsdagen
15/9
Deadline för Idepeng! Steneby
15/9
Konstkolonin
15/9
Innovationsdagen
16/9
Talking Textiles med Lidewij Edelkoort
16/9
Sista dagen att anmäla sig till Ung Svensk Form
16/9
Tellusfestivalen
18/9
Repair Café
19-20/9
Webbdagarna i Göteborg
22/9
#pitchagbg
23/9
Volontära på United Sisters?
25/9
Konst som motstånd - möt Marianne Lindberg De Geer
27/9
Joanna Rubin Dranger: Visuell Makt