(c) Copyright Alexander Jansson

 (c) Copyright Alexander Jansson

Omvärlden

Alexander Jansson tilldelas 2020-års Elsa Beskow-plakett

Publicerat 2020.10.08

  Alexander Jansson tilldelas 2020-års Elsa Beskow-plakett för illustrationerna i boken Tassemarker. Priset delas ut till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken.

  Juryns motivering lyder:

  "I Tassemarker lyckas Alexander Jansson förena fotorealism med vackra, skissartade bilder på ett makalöst sätt. Detta gör han i en bildvärld där vi inte går vilse. En röd sjal leder oss genom det svåra. Vägen må vara mörk, men de talande bilderna gör den innehållsrik.

  Illustrationerna förmedlar känslor som berör på djupet, om ett barn som tappar sin trygghet och som söker efter någon som inte vill bli funnen, på vägar som inte är som de vanliga.

  Tassemarker är en berättelse som inte förskönar. Ångest och rädslor är ständigt närvarande. Detta gestaltar Jansson väl med sin detaljrika och surrealistiska stil, där ljus och skuggor vill tala om något för läsaren. Ljuset och den röda sjalen inger ett hopp och genom Janssons illustrationer förstår vi att det går att finna en väg ut från Tassemarker."

  Alexander har tidigare illustrerat för populära barnböcker som Ishavspirater, Hans och Greta och förmedlas av Illustratörcentrum.