Just nu

Från skiss till vävnad

Publicerat 2020.11.09

  Nordiska Akvarellmuseet visar just nu en separatutställning med akvareller, teckningar och textilverk av Andreas Eriksson. I utställningen möter man också de textilkonstnärer och vävmästare som på plats skapar verk som utgår från hans skisser.

  Erikssons intresse för själva målarduken, dess textur och taktila egenskaper blev upprinnelsen till hans textila verk, som utförs i samarbete med kunniga vävkonstnärer. De stora, monokroma gobelängerna är en del av en pågående serie, som förutom några enstaka verk för första gången visas i Sverige.

  I ett av utställningsrummen på Nordiska Akvarellmuseet har en vävstol placerats och här tar ett nytt verk att ta form. Textilkonstnären Sara Eriksson tar vävstolen i bruk och ger besökaren en unik möjlighet att följa det faktiska hantverksarbetet.

  De färdiga gobelängerna som Sara Eriksson redan har producerat tillsammans med fyra andra vävare har tilldelats ett dunkelt ljussatt rum. Vissa av dessa har tagit uppemot ett halvår att göra. Samtliga går i jordfärger och ibland uppstår skiftningar i tonerna enbart genom hur de har vävts. Andra gånger vittnar nyanserna om linets ålder, det äldsta ska vara från 1700-talet.

  Utställningen visar hur olika hantverk och tekniker smälter ihop och hur man kan föra traditioner vidare genom samarbeten. Sara Eriksson är utbildad vid Handarbetets Vänner och har bland annat varit ansvarig för Andreas Erikssons textila ateljé i Berlin. 

  Utställningen pågår under vintern och våren. Läs mer på Akvarellmuséets hemsida.

  Text: Sara Arvidsson (GP) samt Nordiska Akvarellmuseet