Bild: Joseph Gruenthal / Unsplash

 Bild: Joseph Gruenthal / Unsplash

Krönika

Att ta steget och hoppa ut i det okända

Publicerat 2019.11.28

  • Branschspaning
  • Göteborg
  • Inspiration
  • Kommunikation

Jag promenerar på stan när jag plötsligt blir stående mitt i steget. Vad sa han just?! Jag spolar tillbaka och lyssnar en gång till. I sin podcast pratar Seth Godin om varför man måste ignorera investerade kostnader i sitt liv. Orden landar lika blytungt som upplyftande i mig på en och samma gång och blir den sista knuffen som gör att jag inser att det är dags att ta steget och våga hoppa ut i det okända. Det är dags att lämna det som uppenbarligen inte fungerat bakom mig, oavsett hur mycket tid, kraft och mig själv jag investerat i att få det att fungera under alldeles för lång tid.

Några dagar senare meddelar jag att jag efter 22 år säljer min del av den stora byrån. Det är dags att släppa det som varit och istället gå vidare till det som skall vara – och skapa något på egen hand som är helt rätt för mig

Under de sex månaderna som gått sedan dess har det blivit väldigt tydligt att jag är långt ifrån ensam att ha de här tankarna. För mig var det Seth Godin som gav den sista knuffen, för andra som kontaktat mig är det sura företagskulturer, bristfälligt ledarskap, glastak och annat man uppfattar inte fungerar på deras arbetsplatser som fått dom att fundera på att lämna eller redan lämnat.

Det är tydligt att mycket av det som byråvärlden kommit undan med tidigare inte accepteras längre, och jag tycker det är sunt. Det ställs krav, och om kraven inte tas på allvar av de ansvariga så lämnar de anställda byrån.

Är den fysiska byråfabriken död?
Jag är helt övertygad om att de som kan samarbeta – och verkligen kan samarbeta på riktigt – är de som kommer överleva. Och att samarbeta effektivt har aldrig varit så enkelt som nu med de möjligheter som digitaliseringen öppnat.

Idag finns otroligt många nya möjligheter för den som inte känner att ”den vanliga byråvärlden” fungerar – allt ifrån den traditionella frilansaren till dagens soloprenörer och experter som går samman i spännande virtuella samarbetsnätverk, som till exempel Göteborgsbaserade Midnight Machines och globala Group of Humans där fantastiska kreatörer samarbetar i intressanta projekt.

Något som gör mig glad är när jag träffar byråer som aktivt och målmedvetet arbetar med att vara bra arbetsplatser där de anställda ges möjlighet att utvecklas och göra sina bästa arbeten tillsammans.

Skalade ner för att skala upp
Vad hände med mig efter att jag lämnade den stora byrån? Efter en paus med rejäl reflektion kring mina personliga värderingar och hur jag vill att mitt liv på jobbet skall fungera och hur jag vill att det aldrig skall fungera startade jag &friends. Det här är ett litet företag där jag samarbetar med byråer, kunder och andra kreatörer med hjärta som står för samma värderingar som jag gör.

Och det fungerar! För är det något jag verkligen fått uppleva det senaste halvåret så är det hur mycket hjälpsamma, bjussiga, kreativa och härliga människor det finns utanför byråväggarna som verkligen stöttar varandra. Hurra för er alla! Det finns hopp för mänskligheten!

Idag njuter jag av att kunna göra uppdrag som betyder något på riktigt tillsammans med härliga personer som bryr sig på riktigt. Och jag njuter av att kunna säga nej när det inte stämmer överens med de värderingar jag vill att jag och mitt företag skall stå för. För att inte tala av njutningen av att ha bestämt att aldrig någonsin mer tidrapportera i hela mitt liv. Det kan faktiskt vara den allra största njutningen. För det går verkligen att arbeta utan stämpelklockan.

Hur känner du egentligen?
Jag förstår att krafterna som håller oss kvar i det vi har och känner till är otroligt starka, oavsett om det är ekonomi, status, osäkerhet (tänk om det inte fungerar!) eller omgivningens konventioner som drar starkast.

Men snart är det jul- och nyårsledighet. Varför inte ta en stund under de dagarna och stanna upp och reflektera? Vilka värderingar vill du stå för? Hur vill du att det skall fungera och aldrig fungera för dig på jobbet?

Två bra verktyg som kanske kan hjälpa dig är Year Compass och Hyper Islands Explore your values.

När jag lämnade min tidigare byrå hade jag glidit alldeles för långt ifrån mina värderingar under alldeles för lång tid. Och jag visste om det men hade försökt kämpa mig genom det – vilket så klart blev ohållbart till slut.

Hur mycket lever du efter dina värderingar idag? Och hur känns det?

Förhoppningsvis kommer du fram till att din jobbsituation och dina värderingar matchar varandra perfekt.

Men om du i slutändan kommer fram till att det är dags att ta steget ut i det okända eller kanske byta till en annan byrå och tycker det känns skrämmande har rapparen Ice T världens bästa råd. Fuck it!

Bara gör det. Du vågar. ❤️

 

Christer Hedberg

-----

Christer är designsprint- och workshopfacilitator på &friends.

Om du vill följa Christers resa kan vi tipsa om hans veckomail Tre saker där han varje söndag summerar det som inspirerar honom just nu.