Bilder: Camilla Iliefski

 Bilder: Camilla Iliefski

Arbetsplatsen

Camilla Iliefski, designer och konstnär

Publicerat 2018.12.10

  • Inspiration
  • Intervju
  • Konst
  • Textil

Berätta om dej och din arbetsplats.
Jag är utbildad designer med inriktning grafisk formgivning, tog min masterexamen på HDK 1998.

Intresset och nyfikenhet har dock alltid varit gränsöverskridande och berört andra konstarter som film, litteratur, arkitektur och konsthantverk. På senare år har jag saknat en slags materialitet i mitt görande, jag tröttnade på att sitta framför en dator hela dagarna. Ville också utsätta mig för nya situationer där den konstnärliga processen överraskade och utmanade mig mer. Tuftning är en textil teknik som används för att tillverka bla. mattor och har intresserat mig länge, upplever det som måleri i textil. Jag prövar mig fram och vet inte alltid vad som händer, en känsla jag uppskattar.

Sedan flera år tillbaka är jag är medlem i Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg, en verkstad för yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare, detta är min arbetsplats så ofta jag har möjlighet. Jag har dock flera arbetsplatser, beroende på vad jag gör. Förutom min konstnärliga praktik så arbetar jag som pedagog/lärare på HDK, då är min arbetsplats där. Även hemmet är en arbetsplats, så egentligen är begreppet arbetsplats flytande.

Vad inspireras du av just nu?
Jag inspireras av min omgivning i allmänhet, skolan är en inspirerande miljö, i samtala med kollegor och studenter. Men också bibliotek, böcker är ett stort intresse. Älskar att bara gå runt planlöst i konstbiblioteket på HDK och få syn på något jag inte förväntat mig.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
Eftersom jag har flera arbetsplatser så varierar det ganska mycket, mestadels håller jag till på HDK och har undervisning. Under 2017 har jag dock kunnat arbeta mer med egna projekt då jag fick Konstnärsnämndens tvååriga arbetsstipendium och har varit tjänstledig. Under våren har jag fokuserat på att ta fram innehåll till en utställning som just varit i Nemeshallen på Mölnlycke Kulturhus.