Just nu

Design S arrangerar publik utställning

Publicerat 2020.06.26

    Design S har delats ut sedan år 2006 och är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse. I år arrangeras den som en utställning istället för den traditionella galakvällen med över 600 gäster. Orsaken är att man vill kunna reglera publikflödet och därigenom minska risken för smittspridning. Design S drivs av föreningen Svensk Form och stöttas av hela designbranschen. Den vänder sig till professionella designers, arkitekter, konsthantverkare, hållbarhetsexperter, enskilda utövare, producenter, företag, byråer och institutioner som arbetar med design och form på olika sätt.

    Den rådande situationen påverkar vardagen och förutsättningarna för designutövare och företag ur flera avseenden, men i svåra tider är det nu är viktigare än någonsin att uppmärksamma bra svensk design. År 2020 kommer Design S därför att arrangera en publik utställning där de nominerade och vinnande bidragen premieras i samband med öppningen. Utställningen äger rum i Stockholm i början av december (1 – 13 december) och vinnarna presenteras i en högtidlig prisutdelning den 30 november, som anpassas efter myndigheternas rekommendationer. I samband med utställningen uppmärksammas även Svensk Forms 175-årsjubileum.

    I år innefattas tävlingen av 14 kategorier och tre specialpris. Ny kategori för i år är speldesign. Precis som tidigare år leds juryn av Lisa Lindström, vd och grundare av Doberman. Övriga jurymedlemmar är experter inom design, konst, kommunikation, hållbarhet, produktion och affärsutveckling.

    Coronapandemin har bidragit till många kreativa och nytänkande idéer, där nya tjänster och problemlösningar har uppstått ur krisen. Dessa kan man nu anmäla och belönas för i Design S 2020. Även bidrag från år 2018 och 2019 tas emot. Anmälningsperioden har förlängts och anmälan kan göras digitalt fram till den 14 augusti. Detta påverkar dock inte de redan inlämnade bidragen, de kommer att bedömas enligt planerna av olika jurygrupper med experter och har chansen att visas i Design S-utställningen om de nomineras. De nominerade kontaktas i slutet av september och tillkännages den 8 oktober.