Arbetsplatsen

Fia Schelander, designer

Publicerat 2019.03.27

  • Design
  • Göteborg
  • Smyckekonst

Berätta om dej och din arbetsplats.
Jag heter Fia, är 25 år, och är boende i Göteborg. Jag driver ett smyckesmärke som heter fiaisadoradesign och bedriver hela min verksamhet från idé, produktion, marknadsföring till paketering inför leverans vid mitt köksbord!

Jag har alltid varit kreativt lagd men inte riktigt fått utlopp för det innan - tills hösten 2018 då jag började göra smycken av krympplast.

Min arbetsplats är som sagt mitt kök. Ett litet kök i en tvåa i ett landshövdningshus i Majorna, Göteborg. Jag målar mina smycken för hand, klipper ut och kör in dom i ugnen. Tack vare att mina smycken är så små får jag fortfarande plats i köket, men min sambo börjar nog tröttna på att köksbordet alltid är fullt av bös!

Vad inspireras du av just nu?
Äldre kvinnor! Kvinnor med en fuck you-attityd, som inte bryr sig och som vågar klä sig och föra sig precis som de själva vill. Mina smycken är väldigt lekfulla, kaxiga och stundvis provocerande och det är verkligen ingenting som passar alla. Men goa tanter som piffar till sin Gudrun Sjödén-outfit med knäppa smycken, kanske föreställande en mun med en snus i eller en semla - det är så jävla gött!

Utöver äldre kvinnor så inspireras jag av allting jag har runt mig. Det jag hittar längst ner i en tygpåse jag inte använt på tre år, grejer som skräpar på diskbänken eller det jag helst beställer i en bar. Det här med romantiska solnedgångar, disiga horisonter och de första vårtecknen är inget för mig - ge mig en korv med bröd eller en flaska nässpray så sätter jag igång!

Hur ser en arbetsdag ut för dej?
Jag har tyvärr inte mitt skapande som huvudsaklig sysselsättning, jag läser till digital kommunikatör vid sidan av, så mina arbetsdagar kan vara 10 minuter en kväll eller 11 timmar i sträck en söndag.

Jag brukar ha på RuPauls dragrace i bakgrunden, eller någon go pod. Kokar kaffe, ser till att jag har något att snacksa på och sen sätter jag mig vid köksbordet. Att få pilla med skapande och smycken är det roligaste jag vet, och det är så jag umgås med mig själv - så jag är noga med att jag får kvalitetstid!

Själva processen för smyckena är ganska enformig. Jag kommer på en design, sen målar jag den designen för hand tills jag tröttnar. Färglägger, klipper ut, kör in i ugnen i någon minut och sedan sprayar jag en akrylspray över. Det är oerhört tidskrävande, och monotont men väldigt avslappnande och mysigt.

Utöver själva produktionen går mycket av mitt företag ut på marknadsföring på instagram. Jag fotograferar, skriver texter och annonserar.

Iom att jag är min egen chef och konstnärliga ledare så gör jag precis det jag är sugen på för stunden. Oftast är det att designa och rita!