Bild: Oskar Sandström

 Bild: Oskar Sandström

Krönika

Formgivare och designer behöver stöd. Nu, inte sen.

Publicerat 2020.04.07

  Verksamma inom design-, form- och hantverk hör till de mest drabbade småföretagarna i Sverige just nu. Den pågående ekonomiska krisen, i kölvattnet av Covid-19 pandemin,  har påverkat formgivare och mindre designbyråers vardag på ett katastrofalt: inplanerade och insålda uppdrag avbokas i snabb takt. Många desperata utövare vittnar om att 90 procent av alla uppdrag försvann under bara en vecka.

  Varje förlorad kund och införsålt uppdrag innebär konsekvenser och den ekonomiska utsattheten är förödande för många småföretagare. Inställda mässor och branschevent med fler än 50 deltagare är katastrofala för just designer och formgivare som går miste om uppdrag och inkomster. 

  Risken är stor att en hel yrkeskår försvinner i rask takt om inget görs. Och än mer oroande är att cirka 70 procent av utövarna står helt utanför A-kassesystemet, eftersom de är enskilda näringsidkare.

  Designers kommer forma vår ¨nya normala¨ vardag och framtida samhälle. Ska Sverige fortsatt sträva efter att nå de 17 globala målen i Agenda 2030 för en hållbar utveckling,  ekonomiskt, socialt och miljömässigt, så kommer just design och innovation vara de allra viktigaste verktygen för utveckling och progression. Så politiker och makthavare, designer behöver era stödpaket nu. Inte sen, då är det redan försent.


  Sveriges tre nationella designorganisationer, Design Sweden, Föreningen Svensk Form och SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign har gjort en gemensamt skrivelse till kultur- och demokratiminister Amanda Lind för attinformera om den utsatta situation som råder för landets designer och formgivare.

   

  Lotta Ahlvar, ordförande Design Sweden 

  Lotta Ahlvar är anställd på Stockholmsmässan som Concept Product Owner (CPO) inom affärsområdet Stockholm Design Events. Hon är utbildad produkt- och textildesigner  och är välkänt namn för många i designbranschen eftersom hon under många år arbetade som vd för Svenska Moderådet. Lotta Ahlvar är sen 2018 ordförande för Design Sweden, där hon också tidigare varit ordförande 2007-2011 som då hette Sveriges Designer.