Foto: Adam Lundquist

 Foto: Adam Lundquist

Övrigt

Fritt ord utan tydlig avsändare

Publicerat 2006.09.28

    Årets tema på Bok & bibliotekmässan i Göteborg var yttrandefrihet. Något som vi i Sverige skall vara tacksamma för att vi har och även medvetna och uppmärksamma på hur vi vårdar. På många håll i världen har det gjorts framsteg vad det gäller yttrandefrihet de senaste åren och på många andra ställen har man gått flera steg tillbaka.

    På Bokmässans seminarium, där fokus låg på att problematiserade yttrandefrihet från olika vinklar, talade man bland annat om svårigheten att veta vem som är avsändaren. I takt med att internet, bloggar, chat och communities växer finns det en oro att avsändarens roll blir otydlig. Är otydlig. Under seminariet “Yttrandefrihet med profit” diskuterades det exempelvis om mottagaren skall lyssna på en 22-åring som ser mycket på film eller på morgonsoffornas filmexpert vad det gäller recensioner av film.

    Det kanske inte har så stor betydelse och till syvene och sist så har var och en ett eget ansvar att avgöra vem de vill lyssna på (i alla fall i den här delen av världen). Problematiken ligger kanske snarare i att vi måste förhålla oss till de nya strukturerna. Vi måste själva välja en avsändare som vi litar på och kan identifiera oss med.

    Konkurrens, finansiering, kampen mellan gratistidningar, internet, dagstidningar, makt, politik, vad får man och vad får man inte snarare än vad kan man och vad kan man inte (eftersom det verkar som man kan allting) var också frågor som diskuterades under bokmässans seminarium.

    Annars var det som det brukar på mässgolvet, otroligt mycket folk. Glatt och varmt. Lässugna och kändisar. Utställarna kämpade om uppmärksamheten med hjälp av gästspel från den ena fantastiska författaren efter den andra.

    “Bra att det är så många som tycker om att läsa” var det någon mässbesökare som sa angående folkmassorna. Och det är ju helt riktigt.

    Läs mer om Göteborgs bok och biblioteksmässa 2006 på www.bok-bibliotek.se