Bild: Annie Aleborg Berglund

 Bild: Annie Aleborg Berglund

Intervju

Hej, vad gör du Pia?

Publicerat 2020.06.01

  Pia Aleborg har gett sig in i keramiken. Mångkonstnären som för två år sedan lade skapandet på hyllan och blev administratör på SR efter flera års slit och lycka inom filmindustrin. Med guldbaggenomineringar för bland annat kostym till filmen Turist av Ruben Östlund och ännu mer priser för mask och kostym med Johannes Nyholms hyllade film Jätten. Innan dess ägnade hon i många år till smyckekonsten. I dagarna har hon börjat sälja sin keramik digitalt genom sin studio Matter Matter Studio.

   

  Hej, vad gör du Pia?

  Jag har precis börjat sälja min keramik på nätet så exakt nu packar jag och slår in fat och skålar i paket som skall skickas till nya hem! Spännande och roligt!


  Hur hamnade du i leran efter alla år?

  Jo, ser du, jag har ju jobbat med olika material hela mitt liv. Alla material, i alla kombinationer och situationer man kan tänka sig Även lera, då! 

   

  Men det var först när jag för några år sedan valde att lägga allt kreativt på hyllan som den riktiga magin hände. Jag var trött på att VARA min PRESTATION och blev väldigt mer intresserad av vem jag var om jag inte ägnade mitt liv åt det jag hittills jobbat med. Så jag blev administratör på Sveriges Radio istället. Väldigt roligt jobb. Jag kände mig som Ulla-Bella från Solstollarna. Det var så roligt—som en lek, varje dag. Och då kom jag på det! Leken och lusten är de viktigaste komponenterna i både mitt liv och mitt arbete, och det hade jag aldrig riktigt förstått eller tagit på allvar innan. Nu plötsligt förstod jag. Och ungefär samtidigt hade jag börjat treva med keramik igen, i en kurs på Folkuniversitetet. Blandning av insikt i lekens och lustens betydelse, tillsammans med den taktila känslan av leran, blev magi för mig! Som om allt jag hittills upplevt och arbetet med bara var en förberedelse för just detta – att jobba med keramik!


  Sen gick det väldigt fort. Nu jobbar jag heltid i min keramikstudio som ligger i en gammal industrilokal, på det fantastiska Garveriet-området i Floda med Säveån flytandes alldeles intill.


  Hur skiljer det sig från andra material som du har jobbat med?

  Inte så mycket. Allt består av molekyler och atomer som man med olika metoder försöker stävja och påverka. Det jag tycker är extra trevligt med leran är att den till skillnad från exempelvis metallen är mycket mer följsam och svarar vänligare tillbaka när jag jobbar med den. En trevligare konversation. När jag jobbade med metall fick jag kämpa mer med den, ta i och bestämma över den. Jag älskar leran, den keramiska processen och dess inneboende egenskaper.  


  Vad hoppas du på med Matter Matter Studio?

  MATERIA och MENING. Jag vill och behöver tillverka mycket keramik och vill att det skall vara meningsfullt, både för mig och för den som kommer att servera och äta på mina saker. Jag vill få upp ett flöde, både när det gäller arbetsprocessen och mängden. Jag vill att det skall användas, på riktigt. Jag gör därför mycket bruksföremål till restauranger. Då får jag användning både för mina färdighet vad gäller att ta fram keramiska bruksföremål men också för allt det jag innan ägnat mig åt som scenografi och stylist inom film, teater, mode, reklam mm.


  Jag älskar att känna av och höja stämningar—att hitta essensen genom att plocka några element här och där, att blanda till något helt nytt och kanske lite oväntat. Att fånga och förstärka det som inte helt går att uttrycka med ord.

   

  Sen några dagar tillbaka kan vi handla din keramik genom din webbshop  kanske även hälsa på dej i din studio när pandemier lagt sig - gör du även beställningsjobb?

  Beställningsjobb har jag redan gjort med ett par restauranger. Det är kul! Jag går gärna in i lite större samarbeten där jag kan få relativt fria tyglar att tolka och arbeta. Det är då jag levererar som bäst. Just nu är dröm är att tillverka keramik till nattvard. Det måste ske! I mitt arbete måste jag utgå från leran, mig själv och den plats där keramiken skall vara. Jag tror inte att jag är en konsthantverkare på det sättet det kanske har varit förr. Att man kunde gå och beställa en lila mugg. Universum får förhålla sig till det jag tillverkar.

   

  Men jag kommer ju att lägga ut nya bruksföremål på min webshop, allt eftersom min kropp och leran producerar. Kanske blir det en lila mugg?! Kanske, snart!


  Tack Pia, väldigt inspirerande. Bon courage!