Foto: Gustav Wijk

 Foto: Gustav Wijk

Intervju

Hej, vad gör du Darja?

Publicerat 2024.02.13


  Darja Nordberg är textildesignern och formgivaren som sprakar färg! Hon har en kandidat i textildesign från Högskolan i borås och har just nu varit aktuell som deltagare i årets DES&DO med arrangörerna S_P_O_K. Vi träffade henne för att samtala om utmaningar som designer i dagens samhälle, konsten att arbeta i nya material och färgens påverkan!  Hej Darja, vad gör du? 


  Hejsan, just nu har jag en tillfällig anställning som textildesigner på IKEA. Utöver det så har jag egna projekt igång, så som att gå och väva lite i en vävstuga, keramikkurs och lite virkning när tid ges. Innan denna anställning så frilansade jag och då hade jag lite mer tid för egna projekt, nu är det full fart på jobbet, vilket också är roligt såklart! 


  Du har varit aktiv med projektet DES&DO där formgivare, designer och arkitekter blev ihopkopplade med varandra. Kan du berätta lite om det?


  Ja precis! Jag sökte och och blev ihopparad med en kakelmakare på Orust som heter Hjobergskakelmakeri. Min första tanke var “Hjälp”, eftersom jag aldrig har jobbat med lergods tidigare, men jag insåg också snabbt vilken möjlighet jag nu har att få lära mig något nytt och att få utforska ett helt nytt material! Jag gick en keramikkurs parallellt som jag jobbade med kakelmakeriet. Dels för att få förståelse för hur det är att jobba med lergods men också för att sätta mig in i materialet och tekniken. Jag valde att jobba med den Japanska Nerikomi tekniken, vilket innebär att man jobbar med leror i olika färger för att skapa olika mönster. Det kändes naturligt att designa något med en massa färg, eftersom färg är en så stor del av min identitet som designer! Riktigt roligt har det varit, och jag har också fått jobba med mitt tålamod eftersom det tar väldigt lång tid innan man får se resultatet när man jobbar med lergods! Bara det var en utmaning haha! 


  Precis som du nämner är färg en central punkt i ditt arbete, vad får dig att vilja uttrycka dig på det sättet? Och vad önskar du förmedla med ditt uttryck? 


  Det stämmer. Färg är verkligen en central del i alla mina arbeten. Jag skulle säga att jag ibland jobbar omvänt. Att jag till och med väljer ut färgerna först och sedan väljer vad jag ska göra. Jag tror att jag någonstans vill uttrycka lekfullhet, naivitet och glädje. Låter kanske lite klyschigt men jag blir väldigt glad av färg. Man ska bli glad av det jag designar, åtminstone glad av färgerna! Jag får ofta höra att det jag gör kan vara lite “too much” med till exempel vissa färgval, men då kan jag ibland känna att det ändå finns tillräckligt många gråa och beiga saker här i världen. Låt färgen få sticka ut och ta för sig!! 


  Vad ser du att din bakgrund har gett för möjligheter med just kakel? 


  Jag tror just att kakel på något sätt ändå är lite som textil, kanske inte själva materialet men hur man kan jobba med färger och texturer i lergods. Det kunde jag även göra när vi jobbade med kaklet. Denna gång var det just färg och mönster som var i fokus och så är det ju väldigt ofta när man jobbar med textil! 


  Om vi kollar på den breda bilden, vilka utmaningar har du som formgivare och designer i dagens samhälle? 


  Oj, denna fråga tycker jag är ganska svår. Jag skulle säga att det är väldigt viktigt att synas, dels på Instagram, men också vara med på olika utställningar, söka stipendium, tävlingar med mera. Utöver det så finns det ju utmaningar i hur man designar, till exempel cirkulärt så att din design är miljövänlig och kan återvinnas eller skapas av återvunna material bland annat. Sedan behöver man få in en inkomst vilket inte alltid är så lätt eftersom det är hård konkurrens om dessa jobb. Du hör ju... jag skulle kunna fortsätta jättelänge. Jag tror ärligt talat att det viktigaste är att ha roligt när man designar, klyschigt men sant, och designa vad som känns bra i hjärtat. 


  Sista frågan.. Jag tänker lite på utställningen tillsammans med SPOK Västra Götaland och DES&DO, hur har förberedelserna sett ut? 


  Det har varit full fart med förberedelserna! Dels att få klart kaklet i tid, det tar ju rätt lång tid att producera kakel och allt kan hända under processen! Det har ju blivit ett par trasiga kakelplattor under processens gång om man säger så. Men sedan fokus på fotografering, hur man ska presentera sitt verk, tankar kring detaljer osv. Allt har varit väldigt roligt, men full fart helt klart! Det känns både kul och ledsamt att projektet är klart, men jag hoppas kunna fortsätta med lergods och skapa mer kakel i framtiden!


  Tack Darja för samtalet! Vi önskar dig all lycka i framtiden!  Vill ni se mer av Darja Nordberg? Kolla in hennes Instagram!


  Länk Darja Nordbergs Instagram: darjavereinova_