Foto: Katarina Karlsson

 Foto: Katarina Karlsson

Intervju

Hej Katarina Karlsson, vad gör du?

Publicerat 2020.03.02

  Hej Katarina Karlsson, vad gör du?

  Njuter av tanken om vår och hoppat igång med mitt eget görande. Stickar som en vettvilling, går på silversmide och gör mina drömsmycken samt bokat in mig på sommarkurser i fläta granrotskorg och återbruk. Och ja just det, har fått nytt (dröm)jobb där jag lär mig massor om slöjd!

  Ja eller hur?! Efter många år på KHVC (17 år) har du en ny tjänst på regionen, hemslöjdskonsulent med ansvar för KKN frågor, vad gör en sån?

  Jag kommer jobba med att utveckla möjligheter för slöjden, hantverket i regionen.  Att för professionella kreatörer inom slöjd och hantverk hitta sköna vägar för samarbeten och egen utveckling. Det kommer bli workshops och lite annat smått och gott, har några roliga idéer i skissblocket som jag jobbar på. Jag jobbar på lite mer Rock´n Roll och fina slöjdtraditioner. 

  Vad är regionens styrkor inom Hemslöjd tycker du? 

  Mina kollegor, hemslöjdskonsulenterna på Förvaltningen för Kulturutveckling har en enorm kunskap och lojalitet mot det egna görandet. I oroliga tider blir det ytterligare mer intressant för folk att jobba med händerna. Hålla utvecklingen i händerna liksom. Vi startar till exempel täljcaféer i samarbete och kommer jobba närmare omställningsrörelsen. Tiden för slöjd är alltid rätt men mer rätt i tiden nu. 

  Utmaningar?

  Oförståelsen för vad slöjd kan göra med människor och deras utveckling. Ta bara till exempel i grundskolan där elever som bara vill göra, tillverka, undersöka måste skriva långa texter om varför man valde gult eller just det trädslaget. Istället för att låta magkänsla och känslan för material och samarbetet hjärna-hand få styra.

  Även på högskolan hör jag hur studenter undviker vissa spår/objekt/ideer som känns sköna i magen där intuitionen fått styra för att slippa dissikera iden i text. Det måste finnas utrymme för känslan. Intuition åt folket!

  Utmaningen är också att hitta formen för samarbeten över discipliner som spänner bågen. Till exempel i utställningen Next level Craft på Borås museum som blev årets utställning 2018. En utställning med slöjd och hantverk som du aldrig sett det förut, "Cutting edge handicraft from Sweden"

  Och i oktober kommer en ny utställning med samma curator/projektledare Aia Judes på Textilmuseet i Borås. Jag ser fram emot oktobers höststormar och utställningen i Borås

  Du har massa andra grejer som du håller på med också. Berätta!

  Jag har ju tidigare drivit galleriet/aktivitetslokalen Fritidsagenturen i Göteborg men har tagit en paus. Fina lokalen är uthyrd i två år sen får vi se vad som händer. Jag ser fram emot allt göttit som ligger framåt. För det är ju faktiskt så. Varje dag är en ny början och möjlighet. Avslutar med ett citat av Handkirurgen Göran Lundborg som skrivit böcker om sambandet hjärna hand, han skriver:

  Handens aktiviteter formar hjärnans inre organisation väldigt snabbt och väldigt påtagligt”

  Så du. Tälj på en pinne, sticka en mössa, teckna, gå en kurs och känn så härligt det är när hand hjärna jobbar ihop. Du blir dessutom klokare.


  Tack Katarina och grattis till regionen!