Bild: Stina Gränfors

 Bild: Stina Gränfors

Intervju

Hej, vad gör du Amanda Falkman?

Publicerat 2022.10.24

  Amanda Falkman är fotografen med stort F. Hennes fotografiska signum är dåligt väder, ju sämre desto bättre. Vi förstår varför. Hennes bilder är nämligen något utöver det vanliga. Snart är hon aktuell med utställningen »Hyllning till«, på Gunnebo Slott. Vi var ju självklart tvungna att kolla läget!

  Hej, vad gör du? 

  Hej! I skrivandets stund försöker jag beta av en saftig att-göra-lista inför min kommande utställning! Men om du undrar mer allmänt så jobbar jag som fotograf och riktar mig till både privatpersoner, för bröllop och familjer, och mot företag och reklambyråer. Ja, det är en salig blandning och jag trivs ypperligt med det! Nästa år fyller mitt företag 10 år och det känns helt sjukt. Hur gammal är jag ens?

   

  Haha! Häftigt ju. Du är aktuell med utställningen »Hyllning till« på Gunnebo Slott. Hur kom bilderna till? 


  Idén till fotoprojektet såddes som ett litet frö för nästan exakt ett år sedan. Jag hade längtat efter ett eget projekt länge men inte hittat några bilder inom mig (låter kanske lite pretentiöst men så får det vara). Först tänkte jag bara göra ett självporträtt med alla hundra hortensior från vårt bröllop men det blev istället tolv porträtt av kvinnorna i mitt liv. Jag har utgått från varje kvinna, min relation till henne och hur jag tolkar hennes person. Miljön för scenen har spelat stor roll och jag har rest runt i Sverige för att fota på de allra bästa platserna. Stylingen är pampig och flirtar med min never ending true love: Svensk Bondromantik 1700 möter Pirates of the Caribbean. 

   

  Vad är ditt fotografiska signum? 

  Mitt fotografiska signum är dåligt väder. Ju jävligare, desto bättre. Du ska inte vilja ha picknick vid fototillfället. Färgerna i mina bilder är ofta dämpade och murriga. En fotolärare sa "du har höst mitt i sommaren" och bättre beskrivning finns nog inte. Annars predikar jag också gärna om vikten av jämställdhet, genus, inkludering och medvetenhet i bild - både i reklamvärlden men också som bröllopsfotograf. Det känns så himla viktigt att ta ansvar i sin yrkesroll och bidrar till ett bättre samhällsklimat! 

   

  Otroligt. När jag läser om dig finner man förklaringen: Förkärlek för dåligt väder, havsbad och allt som berättar en historia. Berätta mer!


  Bilderna blir bättre när himlen är tung och dramatisk, så är det bara. Färgerna kommer till sin rätt till skillnad från när solen skiner och allt blir sådär skrikigt och hetsigt. Jag känner samma sak på ett privat plan: jag andas bättre och får ett lugn i bröstet när himlen är grå. Vatten är mitt element, särskilt havet. Så har det alltid varit trots att jag är uppvuxen långt inåt land där havsbad bara var möjligt under semestern. Jag har alltid längtat till havet, älskat att bada och aldrig velat gå upp. Så jag löste det genom att börja åretruntbada. Då behöver jag inte sluta bara för att sommaren gör det. Och kärleken till historier har alltid funnits där. Jag skrev jättemycket från att jag lärde mig skriva tills att jag blev utbränd och hjärnan la av. Berättelser, romaner och musikaler. Dikter, bloggar och låtar. Och det där gör jag ju idag också, även om jag bytt från penna till kamera. 

   

  Du fotar mycket bröllop. Vad är det bästa med det? 


  När jag läste till yrkesfotograf på YRGO så var det tydligt att längst ner i fotohierarkin placerades bröllopsfotograferna. Det var det ocreddigaste du kunde göra! Så konstigt ändå? Som bröllopsfotograf ska jag under en dag dels fota dokumentärt men också kunna regissera, ta plats där det behövs och ibland inte märkas alls. Jag ska skapa förtroende och vara en del av någons livs bästa dag. Fota under tolv timmar på olika platser med olika förutsättningar och ljus, lösa vilket problem som än dyker upp och inte missa någonting. Ha dubbel utrustning, skyddsnät, hängslen och livrem eftersom ingenting får fuckas upp. Det är fruktansvärt slitsamt! Och minst lika fantastiskt! Önskar att fler förstod hur mycket arbete som ligger bakom ett bröllopsgalleri: ofta bokas jag redan ett år i förväg och har kontakt med brudparet flera gånger fram till själva bröllopsdagen. Jag reser på fredagen och hem på söndagen. Under ett bröllop hinner jag sällan gå på toa och maten är alltid försenad. Efter bröllopet får jag räkna med minst fyra gånger så lång tid för redigering och leverans. Och då har vi inte ens pratat om marknadsföring eller att alla vill gifta sig på lördagar under sommaren. Låter det gnälligt nu? Hoppas inte! Jag älskar att fota bröllop! Jag är bara lite trött på alla som beskriver bröllopsfoto som glamouröst och enkelt. Nu inser jag också att jag inte svarade på frågan om vad som är det bästa med att fota bröllop. Det allra bästa är att jag får göra någonting som jag känner mig riktigt, riktigt bra på. Och att få vara den som ser till att en bröllopsdag dokumenteras på bästa sätt och skapa bilder som kan gå i arv i generationer. Så mäktigt ju!

   

  Otroligt mäktigt! Vad har du på gång framöver? 


  Utställningen hänger i Vagnboden på Gunnebo slott 11-13 november. 19 november är jag med på Batteriparkens Juldesignbasar i Ängelholm för att sälja printar och 10 december åker jag till Clart Studio i Varberg för att göra detsamma. I början av nästa år hoppas jag på lite fler reklamuppdrag nu när hösten blev helt vigd åt ett konstnärligt älsklingsprojekt. Men däremellan ska jag mest frossa pepparkakor och klä en julgran och sådär. Det är också viktigt!


  Det tycker vi med! Tack för att vi fick sno lite tid från ditt konstnärliga älsklingsprojekt Amanda! 


  Här hittar du Amanda: 

  frknfalkman.se

  Instagram