Foto: Ines Sebalj

 Foto: Ines Sebalj

Intervju

Hej vad gör du Andrea Östlund?

Publicerat 2020.01.21

  Bara några dagar kvar till januaris lycka och ljus, Göteborgs filmfestival. Regissören (till bla Vår tid är nu) manusförfattaren och lektorn i Filmisk gestaltning vid Hdk-Valand Andrea Östlund är engagerad i mycket under festen. Som DJ och moderator bland annat. Plus att ”hennes” Mastertvåor i film på Hdk-Valand har ett helt eget program på Stadsbiblioteket den 26 januari.

  Hej Andrea! Känner du i luften att det snart är Filmfestival?! 
  JA!!! Stan är affischerad med planscher. Drakens biljettkassa är öppen och jag älskar Draken, för mig är den synonym med filmfestivalen plus att programmet ligger på mitt nattduksbord och igår kände jag det extra mycket för att festivalens ledning gick på Guldbaggegalan med sina 50/50glasögon och kommentartorn trodde att det var en installation :)

  Hur och var är du engagerad under veckan?
  Det börjar med att jag ska spela skivor på invigningsfesten på fredag, mina bästa låtar just nu. Roligaste uppdraget!! På lördag moderar jag tre seminarier på festivalens nya branschforum. Ett av dom handlar bla om varför så få kvinnor väljer att bilda filmbolag. På söndag har Mastertvåorna på Akademin Valand samtal och filmvisning på Stadsbiblioteket - det ser jag otroligt mycket fram emot, jag är handledare för den klassen och dom är så grymma alla och väldigt olika sinsemellan. Det börjar klockan 15 i hörsalen. På måndagen håller jag i ett Artist talk med Anna Odell och på tisdag sitter jag i en panel om filmutbildningar.

  Hur ser en festivalvecka ut för en dej? Får en känsla av att det är tusen möten men inte så mycket film för yrkesverksamma.
  Utöver det ovan ser jag faktiskt så mycket film jag hinner, jag brukar smita in på morgonvisningar helst på Draken och på filmer som inte har svensk distribution. Och sen lite möten förstås fast inte supermycket. Förr gick jag mycket på seminarier och det gillar jag fortfarande men jag gillar också pauser mellan allt för att kunna ta in ordentligt.

  Vad betyder festivalen för dej?
  Festivalen är min första och viktigaste filmskola. Jag började gå och arbeta på den för 30 år sedan. Det är helt otroligt när jag tänker på det! Några av mina allra största filmupplevelser har jag fått där tex "Kocken, tjuven, hans hustru och hennes älskare" av Peter Greenway, "Härlig är jorden" av Roy Andersson och "Red road" av Andrea Arnold. Dessutom har jag tävlat två gånger i Startsladden och tre gånger i novellfilmssatsningen. "Majken" som byggde på en novell av John Ajvide Lindkvist vann dessutom publikens pris. Kan det ha varit 2008? Sen tycker jag att det är extra roligt i år med 50/50 temat och Fokus Brasilien. Och så älskar jag streamingtjänsten Draken Film. Jag måste ju helt enkelt vara en av festivalens största supportrar!:)

  Ha en kul vecka Andrea och tack!