Bild: Jacob Karström

 Bild: Jacob Karström

Intervju

Hej vad gör du Gert Wingårdh?

Publicerat 2019.03.04

  • Arkitektur
  • Göteborg
  • Intervju

Spännande tider. Wingårdhs har gått samman med byggföretaget JSB och fastighetsutvecklaren Torsten Kai-Larsen och startar SBU Framtid AB, och blir byggherrar. (Arkitektkontoret förblir en separat verksamhet.) Wingårdhs är ju ett av Sveriges största arkitektkontor, och med huvudkontoret i Göteborg. Och Gert Wingårdh himself är ju så nära en starchitect vi kommer i Sverige. En local hero, men på en nationell och internationell marknad. Vi blev nyfikna på vad denna nya utveckling innebär och fick tag på Gert mittemellan två olika möten.

Hej Gert Wingårdh, vad gör du?
Just nu sitter jag i bilkö utanför centralen. jag ska vara på Lindholmen och föreläsa om drygt en halvtimme, så det återstår att se om jag lyckas med det. Så skriv det, ”sitter i kö på grund av den göteborgska trafikplaneringen”.

Då får du fördriva tiden med mig en stund. Det är spännande med den här nya satsningen SBU Framtid som ni dragit igång tillsammans med JSB och SBU. Vad kan vi förvänta oss händer när arkitekter blir byggherrar?
Kortfattat är målsättningen enkel: Högre kvalitet till lägre pris. När kommunikationen blir enklare och vi kan prata direkt med varandra så förenklas processen. Vi har ju samarbetat med och känt på varandra i några år och vet att vi fungerar ihop. JSB byggde bland annat en saluhall i Malmö som vi ritat och som fick flera priser.

I SBU Framtid kommer vi stå för arkitekturen, SBU för projektering och utveckling och JSB för själva byggandet, så hela processen, ända till hantverksnivå, ryms inom samma bolag.

Varför har inte det här ax-till-limpa-tänket funnits i större utsträckning tidigare i Sverige?
Det har ju inte varit ovanligt tidigare, arkitekter har i mindre skala framgångsrikt varit byggherrar många gånger. Och om man ser på folkhemmet så byggdes det ju i sammanhang där arkitekterna i princip satt i knät på byggarna och följde med i hela processen. Kooperationen hade dessutom egna arkitekter anställda.

Vilket blir det första konkreta resultatet vi kan få se?
Vi köpte en projektportfölj med åtta projekt fördelade på Karlskrona, Södertälje, Orminge och Lycksele och ett av dem är redan under byggnation. Har vi tur står det klart redan nästa år.

Lycka till med köerna över Götaälvbron nu då.
Tack! Det ser tyvärr rätt mörkt ut.