Bild: Privat

 Bild: Privat

Intervju

Hej, vad gör du Lili Lu?

Publicerat 2022.10.03

  Lili Lu är smyckesdesignern från Falköping med rötter i Kina. Hon skapar smycken inspirerade av det enkla i livet och studerar för tillfället på HDK- Valand. Vi ville såklart veta mer och hörde av oss för att ställa några frågor. 

  Hej, vad gör du? 

  Jag heter Lili och är smyckesdesigner, guldsmed och student inom smyckekonst på HDK-Valand i Göteborg. Smycken är en viktig del av mitt liv och jag tycker om att experimentera med olika sätt att tillverka mina smycken. Oftast ser jag dem som mina vänner. 

  Vad fint! Du är student på HDK-Valand. Vad är det roligaste med utbildningen?

  Jag tycker att HDK-Valand är en fantastisk plats för att skaffa sig kunskap om konst och teknik. Desto längre jag studerar, desto mer ger det mig ett djupare förståelse för smycken. Den mest intressanta delen av utbildningen är att vi har möjlighet och utrymme att arbeta med olika material och lära oss olika metoder och färdigheter, för att experimentera med smycken. Man kan tillexempel göra ett halsband av toalettpapper eller en brosch av krossat glas som man hittat på gatan. Det är det jag gillar mest med utbildningen. 

  Hur kommer det sig att du började med smyckestillverkning?

  Innan jag började på HDK gick jag två år på guldsmedsprogram på yrkeshögskola. Där lärde jag mig olika tekniker inom traditionell smyckestillverkning. Det var egentligen tack vare traditionella färdigheter som jag lärde mig att tillverka smycken av svår design. En del av mina designer, från utformning till färdig produkt, innehåller ganska många tekniska svårigheter, det måste jag faktiskt säga. När jag tillexempel skapar en ring så gör jag dussintals modeller och experimenterar med dem om och om igen, innan jag slutligen väljer vilken som är bäst. Jag är verkligen sugen på att testa olika tekniker och det är väldigt kul att kunna tillverka de smycken som jag designat. 

  Vad spännande, dina smycken är otroliga och har väldigt speciella former. Vad inspireras du av? 

  Mina smycken hämtar främst inspiration från naturen och det enkla i livet. Wellpapp, stenar, blommor etc. kan alla hittas i mina kollektioner. Jag ser det som att jag försöker visa den mest ärliga och nakna sidan av verkligheten genom mina smycken, på ett väldigt autentiskt sätt. 

  Det gör du med bravur! Du kommer ursprungligen ifrån Kina. Från Kina till Falköping, hur kommer det sig?

  Mina föräldrar bor i Kina. Från början kom jag till Sverige för att studera finans, men att arbeta med siffror under en längre tid var ganska tråkigt. Sedan blev jag sjuk och efter att jag återhämtat mig bestämde jag mig för att göra något som jag gillar på riktigt. Det är smycken. Så, jag flyttade till Falköping för att studera smyckestillverkning. Då och då visar jag mina föräldrar smycken som jag skapat. De älskar dem och tycker det är väldigt roligt.

  Förståeligt! Var kan man köpa dina smycken?

  Jag håller för tillfället på att bygga min webbshop som snart kommer att vara tillgänglig. Just nu kan man köpa mina smycken i olika butiker i Stockholm, Göteborg och Norge. Dessutom kan man kontakta mig via Instagram om man är intresserad av att köpa mina smycken. 

  Tack Lili för att vi fick prata smycken med dig!

  Instagram: lililustudio