Foto: Stefan Tell

 Foto: Stefan Tell

Intervju

Hej, vad gör du Marcus-Gunnar Pettersson?

Publicerat 2024.02.21

  Marcus-Gunnar Pettersson är mångsidig illustratör, bildkonstnär och författare med inriktning mot främst bilderböcker. Just nu är han aktuell med projektet "Vikgubbar" där 219 yrkesverksamma tecknare, konstnärer och illustratörer brevväxlade tillsammans under två års tid. Vikgubbar har utställningsturné under 2024 och på fredagen den 23 februari kommer utställningen till oss på ADA- Formcenter Väst. Självklart hörde vi av oss för att prata om processen, nuet och framtiden!

  Hej, vad gör du Marcus-Gunnar? 


  Hej! Jag arbetar som illustratör. Just nu svarar jag på en intervju! 


  Vi är nyfikna på ditt projekt "Vikgubbar", vill du berätta lite mer om det och hur idén kom till? 


  Under pandemin låg jag hemma i soffan och vilade mig. Hade precis haft en intensiv arbetsperiod och min lust till arbetet var nästan helt borta. Jag funderade på varför jag håller på med det här egentligen. Började tänka på barndomen, att jag började rita där och då, och att det var lekfullt och roligt.. Sen kom jag in på vad ensamt det är att jobba som illustratör fast man har så många kollegor, och då började jag fundera på alla jag känner. En tanke slog mig: Varför har jag aldrig någonsin samarbetat med någon? Varför jobbar och gör jag saker helt själv? Andra har ju ibland samarbetat, men inte jag, så fick lust att göra något tillsammans med andra tecknande vänner och kom då på att man kan ju göra vikgubbar! De är ju kravlösa och roliga och blir som de blir! 


  Det är ju många kreatörer som deltar i projektet. Hur gick det till när du skulle samla alla till att medverka?


  Jag började fråga några vänner på Instagram nån minut efter idén tog form. Dom sa ja! Jag blev pepp och frågade ännu fler! När jag var uppe i 50 insåg jag att dom här vännerna är ju en del av Sveriges illustratörskår! Eller ja.. ÄR den.. Varför skulle jag inte fråga ännu fler professionella som jobbar med detta? Det skulle kunna bli en utställning av alla bilderna, och om det blir bilder kan det ju även bli en bok som skulle kunna säljas till förmån för välgörenhet, eftersom det är ett lustdrivet projekt. Eftersom jag tänkte en hel del på ensamhet, psykisk hälsa.. att ha eller sakna en kontakt med andra så kändes det givet att pengarna skulle gå till Mind som jobbar med psykisk ohälsa.


  Och vad bra det blev! Skulle du kunna berätta lite om din process i ditt skapande? Hur går du från idé till färdigt resultat?


  Det sker väl kanske sammankopplat med hjärnan, handen, magen, pappret, pennan, penseln, suddet, kaffet. Börjar alltid i någon ände av det, men vilken som är bäst varierar. En metod är att spilla ut en kaffefläck, som jag bygger kompositionen utifrån. Nästan alla bilder är gjorda så att se vad jag ser i fläcken. Annars skissar jag ner någon idé. Många gånger gör jag om samma bild flera gånger. Man hittar något nytt i nästa version, där jag gör om och lägger till. Bäst är det ju när man sätter något på första försöket. Oftast använder jag mig av akvarell , kaffe och tusch. 


  Vad tar dina illustrationer avstamp ifrån och vad ser du är den “röda tråden” genom dina illustrationer? 


  Hm... Svårt att säga? Tycker att allt har nåt slags "schwung!". Lite fart liksom… en riktning. Ofta promenerar eller springer karaktärer. Slapstick med allvar. 


  Hur ser framtiden ut för dig? Har du några nya projekt på gång?


  Förutom att jag driver projektet med Vikgubbarna som ska ställas ut på några fler ställen i Sverige under 2024 jobbar jag också på en egen bilderbok. Om en räv som ska försöka bygga en cykel. Det är en berättelse som har legat och väntat i några år. Så, äntligen!

  Sen tycker jag om att för första gången på 7 år inte riktigt veta vad som väntar! 


  Och vilka utmaningar står du inför som verksam illustratör, bildkonstnär och författare i dagens samhälle?

   

  Att hinna med sig själv som människa. 


  Sista frågan… Vad är dina bästa råd till den som gärna vill bli illustratör?


  Försök att ha två eldar igång i ditt görande. Den viktigaste är den som brinner i hjärtat. Men ibland behövs även en i baken. 


  Tack för samtalet! Lycka till med utställningen!
  Länk till vernissage: VERNISSAGE, Vikgubbar

  Datum: 23 februari
  Tid: 17.30 - 21.00
  Plats: ADA - Formcenter Väst
  Adress: Masthamnsgatan 3, Våghuset, 413 27 Göteborg
  Hållplats: Järntorget

  Övriga öppettider för utställning, 24 - 27 februari:
  Lördag - söndag: 12.00 - 17.00
  Måndag - tisdag: 12.00 - 18.00


  Vill ni se mer av Marcus-Gunnar? Klicka in på länkarna! 


  Länk till instagram: marcusgunnar

  Länk till hemsidan: www.marcusgunnar.se