Bild: Mathilda Adolfsson Näslund

 Bild: Mathilda Adolfsson Näslund

Intervju

Hej, vad gör du Nadim Elazzeh?

Publicerat 2022.12.10

  Nadim Elazzeh är fotografen med ett öga för det vackra. Han bygger grejer och fotograferar gärna musiker och skådespelare- ett sätt att visualisera sin intre rockstjärnedröm. Vi hörde självklart av oss för att kolla läget.  


  Hej, vad gör du Nadim Elazzeh?

  Just nu förbereder jag inför årets sista foto/filmproduktion, jag kan inte berätta precis vad ännu men det har involverat att svarva mässing, elda gasol och införskaffandet av en stor mängd sammetstyg. Idag har jag skrivit på hyreskontrakt för en ny studio, där min verkstad ska få plats också - så nu kan den äntligen flytta ut ur lägenheten!


  Vad betyder fotografi för dig?

  När jag började fotografera så brukade jag säga att jag fotograferar för att jag inte kan rita, och kanske stämmer det fortarande. Fotografi har blivit en ursäkt för mig att utforska på ett högst visuellt sätt "Hur ser det ut om man syr i apelsinskal?", "Vilket ansiktsuttryck har någon som blir fotograferad av en riktigt gammal omständig kamera?" eller "Vilken konstnärsfärg ser snyggast ut när den droppar ner i ett akvarium?"

  Fotografi blev gatewaydrogen till generellt skapande.


  På din Instagram står att du har en svindyr kamera. Vilken då om man får fråga?

  Strax efter att du skrev så bytte jag insta till "madebynadim" med det så bytte jag text, förra texten var lite pinsam 🙃 kan vi byta fråga?

   

  Haha självklart! Många av dina motiv är på skådespelare och musiker. Varför då?

  Korta svaret: Att få jobba med andra kreatörer ger mig mycket inspiration. Långa svaret: Jag har alltid varit avundsjuk på folk som är duktiga på musik, det tror jag alla någon gång har känt. Att få göra musikvideos, albumomslag eller porträttera musiker är ett sätt för mig att få visualisera det jag själv inte kan skapa och på så sätt komma närmre min inre rockstjärnefantasi. Att fota skådespelare är väldigt spännande, det är väldigt häftigt att försöka fånga någons skådespel i en tusendels sekund, att ett fruset ögonblick ändå kan berätta en hel historia.

   

  Häftigt! Vad ser du för kommande utmaningar med fotografyrket?

  Jag vet inte riktigt, vi ökar vårat bildintag med rasande fart, varje dag tittar vi på fler bilder i varierande kvalitét - i takt med det så tror jag att det är lätt att bli överväldigad, hur vi skapar utrymme för att hinna bli berörda av bilder när alla pockar på vår uppmärksamhet tror jag blir en utmaning för alla. Men för fotografyrket? Jag vet inte, AI-bildgenereringsmotorerna verkar skitläskiga.

   

  Bland dina verk, vilken är din favorit? Varför?

  Omöjligt att välja en, men om jag ska ta en "oldie but a goldie" så är det en bild från när jag fotograferade för Körcentrum Väst, en av bilderna föreställer ett skogsparti med två djur som nosar på en "magiskt" notark. Den bilden får mig alltid att le för jag vet att om man bara zoomar ut några centimeter så hade man sett parkettgolvet i min gamla studio och illusionen gått förlorad. 


  Magin med foto ändå! Vad önskar du att du visste när du började fotografera?

  Vart ska jag börja? Det var tidig tonår så allt ifrån kärleksråd till hur man tar hand om sin personliga hygien hade varit välkomna tips. Om det ska vara fotorelaterat så önskar jag att jag tidigare hade lärt mig läxan om "less is more" när det kommer till ljussättning.


  Tack snälla för en spännande intervju! Vi ser fram emot kommande verk!


  Hemsida

  Instagram