Bild: Alice Johansson

 Bild: Alice Johansson

Intervju

Hej, vad gör ni Jens & Ergin?

Publicerat 2022.10.14

  Ergin Can & Jens Olsson är grundarna bakom nästa generations möbelföretag- Modly Studios. De kombinerar traditionellt hantverk med ny teknik. Vi hörde självklart av oss för att kolla läget.

  Hej, vad gör ni Jens och Ergin på Modly Studios?
  Vi har båda en bakgrund som arkitekter. Med Jens expertis inom parametrisk design har vi tagit koncept och teknik från arkitekturen och tillämpat i möbelbranschen. Ergin lägger stort fokus på design och utveckling av den fysiska produkten medan Jens ägnar sig åt den digitala motsvarigheten. Tillsammans skapar vi grunden för hur våra möbler kan samspela, både i den digitala och i den fysiska världen. 


  Berätta mer om Modly Studios. Hur startade allt?
  Det var under en av många kaffestunder i Ergins nya och något svårmöblerade lägenhet som vi började prata om möbler, eller rättare sagt om bristen på att enkelt kunna köpa måttbeställda möbler. Efter en tids letande efter ett flexibelt hyllsystem till Ergins hall fick han nog. Han ritade upp ett eget måttanpassat hyllsystem och anlitade snickare för att bygga den. 

   

  När Jens såg potentialen med hyllsystemet föreslog han att vi skulle bygga ett webbinterface för måttanpassade möbler. Något som gör det möjligt för människor att själva bestämma mått, material, färg och form på möbler som är anpassade för varje hems unika behov och förutsättningar.

  Ni rör er i gränslandet mellan ny teknik och traditionellt hantverk vilket känns väldigt rätt i tiden. Vad är mest utmanande med det?
  När man jobbar i gränslandet mellan olika traditioner blir kommunikationen mellan olika kompetenser väldigt viktigt. Det krävs ett sammansvetsat team, ödmjukhet och förståelse för varandras kompetensområden. Det gäller inte minst relationen till våra tillverkare och deras rutiner kring produktionsprocesser med vad som är möjligt för oss att utmana och förändra. Vår bild av automatisering behöver förankras i deras verksamhet med de begränsningar och möjligheter som faktiskt finns. 

  Modly handlar till stor del om att utmana och förändra invanda mönster om hur möbler designas, produceras och säljs. Inga av våra möbler tillverkas innan det finns en kund bakom. Skadas någon del av en möbel så kan den delen enkelt bytas ut mot en ny utan att hela möbeln behöver kasseras.

  Så otroligt bra. Ni klimatkompenserar varje möbel som produceras till 100%. Kan ni ge ett konkret exempel?
  Vi baserar beräkningen av vår klimatpåverkan på den studie som gjorts med hjälp av RISE – tidigare Sveriges forskningsinstitut. Där tittade man på vilken klimatpåverkan en nytillverkad trästol orsakar. Sedan översätter vi det till respektive Modlymöbel och dess konstruktion.  Den faktiska klimatkompensationen genomförs genom att stödja internationellt certifierade projekt inom solenergi. Då vi tror på vikten och allvaret i att snabbt förflytta oss mot förnybara och fossilfria energikällor. 

  Helt med på noterna! Vad händer framöver?
  Vi har fått ett jättefint mottagande på den svenska marknaden med två goda år bakom oss sen lansering av Modly. Så det känns som vi nu har en god grund att stå på för att ta klivet utanför Sverige. Under hösten lanserar vi nu vår globala sajt och ser med spänning fram emot hur Modly och vårt koncept kommer tas emot av en internationell publik. Vår resa med att utmana och förändra hur möbler designas, produceras och säljs på har bara börjat.

   

  Ska bli så spännande att följa med på den resan. Tack Jens och Ergin. Kör hårt! 

   

  Hemsida

  Instagram