Bild: Unordinary

 Bild: Unordinary

Intervju

Hej vad gör ni Lisa och Victor?

Publicerat 2020.05.19

  Lisa Björkquist och Victor Fridh är studenter på Yrgo i Göteborg, för några veckor sedan blev de av med sina praktikplatser på grund av Coronapandemin. Då bestämde de sig för att starta en byrå.

   

  Hej Lisa och Victor vad gör ni? Vi har precis haft vårt morgonmöte och nu sitter vi och jobbar på massa spännande projekt. Det är en stressig vecka. För tillfället har vi sex projekt på gång. Det har trillat in mer jobb än vi kunde drömma om.

  Ni har nyss startat Unordinary, berätta vad är det ni gör? Vi startade Unordinary i slutet av mars.Vi blev av med våra praktikplatser på grund av Coronakrisen så tillsammans med tre andra studenter från vår klass samt Christina Sandell (programansvarig) och handledaren/creative director Simon Attwater startade vi byrån UnOrdinary. Sedan dess har folk både kommit till och lämnat. Numera har vi två projektledare, copywriters, art directors en digital designer och till och med en ux designer i Unordinary.

  Varför gjorde ni det? Istället för att sitta hemma i våra pyjamaser ville vi ta tag i situationen och göra något värdefullt av vår praktiktid. Och det visade sig bli bra! Något av det bästa vi gjort till och med.  När vi startade var vi fem elever från vår klass (Art director & copywriter linjen på Yrgo), nu är vi ca 10 personer. För att inte konkurrera med andra byråer eller frilansare i Göteborg bestämde vi oss för att Unordinary endast skulle göra pro-bono jobb (just nu iallafall) med målet att hjälpa företag, organisationer och människor som drabbats av krisen. När vi valt jobb har vi varit noga med att bara välja kunder som inte har resurser till att anlita en byrå.

  Vad är det för Unordinary men en sån här byrå? Ovanliga omständigheter kräver ovanliga lösningar, det vill säga Unordinary. Nä men hela situationen är ju Unordinary, vi lär oss att jobba på helt nya sätt. Det mesta av vårt arbete sker ju digitalt. Varje morgon klockan 9 har vi morgonmöte sedan fortsätter arbetet digitalt i flera små projektgrupper och det kan vara en utmaning att hålla energin uppe när man sitter hemma dag ut och dag in. Men jag tycker ändå vi har lyckats bra, vi gör vad vi kan för att hålla energin på topp. Någon dag hade vi semestertema på morgonmötet med Hawaii skjortor och solbrillor. En annan dag höll Victor upp en broschyr från en av våra kunder framför kameran för att visa dom andra. Alla började skratta som bara den eftersom han höll den på ett sådant sätt så att det av en slump såg ut som att han hade personen på broschyrens underkropp. Det slutade med att vi ägnade en halvtimma åt att få en bra bild på det. Slöseri med tid kan man tänka, men allt sånt är ju bra! Det behövs lite skratt och trams ibland, speciellt när man jobbar över länk.

  Är det här bara tillfälligt eller satsar ni på att köra på? Från början var tanken att vi bara skulle göra vår praktik på Unordinary, men för mig och Victor och några fler blev det så mycket mer. Nu är drömmen att göra det till en riktig byrå i slutet av hösten, när praktiken är slut.

  Varför valde ni kommunikation från början? Vad hoppas ni på av världen utanför skoldörrarna? Vi är båda kreativt lagda personer som har lyckats hitta vårt kall i kommunikationen. Det finns så många sätt man kan kan använda kommunikation på, och vi tror att man kan påverka människor på positiva sätt med bra sådan. Vi hoppas på att världen utanför skoldörrarna är lika receptiv för våra idéer som de kunder, lärare och mentorer vi har haft under tiden i skolan. Precis som med Unordinary hoppas vi även i framtiden kunna göra något bra med de kunskaper som vi har samlat på oss under utbildningen, även om det innebär något så litet som att hjälpa ett litet café i Majorna att sälja lite fler baklavas.


  Vi hoppas det går som ni vill och Bon courage!