Bilder: Ingrid Elfberg

 Bilder: Ingrid Elfberg

Arbetsplatsen

Ingrid Elfberg, författare, lektör, skribent och storyteller

Publicerat 2019.10.01

  • Intervju
  • Kommunikation
  • Sjuhärad

Berätta om dej och din arbetsplats
Jag är författare, skribent och storyteller. Men också lektör och författarcoach.

Även om det låter aningen spretigt så är den röda tråden i mitt arbetande liv berättelsen, historian, storyn. Att forma historier för olika media är att vara Gud i stunden, att få sätta bilder, känslor och upplevelser i andras huvuden. Göra dem glada, upprörda, engagerade, sätta deras fantasi och egna kreativitet i rörelse. Ge dem ny kunskap och aha-upplevelser. En ynnest varje dag.

Jag har hittills publicerat fem thrillers med Göteborg som huvudmiljö. I Göteborg bodde jag i ganska precis trettio år, men har nu flyttat ut till den pyttelilla staden Ulricehamn i Sjuhärad.

I och med flytten valde jag att byta miljö för min kommande trilogi, som jag arbetar med just nu, som har helt andra karaktärer och en helt ny historia med Norrlands inland och mina barndoms trakter i Jämtland och Härjedalen som miljö. Vi får se vad det blir …

Jag arbetar också som lektör med fokus på just berättelsens dramaturgi, alltså struktur, och läser andra etablerade eller blivande författares manus, via deras förlag eller personligen. Jag ger kritik, stöd och råd som kan förbättra deras manus genom att analysera dramaturgin och utvecklingen hos deras karaktärer. Jag coachar också blivande författare i deras process mot en färdig bok.

Dessutom skriver jag för företag av olika storlek och i olika branscher. I första hand det som de själva skjuter upp men borde göra. Som nyhetsbrev, blogginlägg, artiklar, innehåll på websidor och sociala media.

Min arbetsplats är en hörna i vårt vardagsrum, därifrån jag har en oslagbar utsikt ner över Ulricehamns gamla stationshus, ut över sjön Åsunden och det böljande landskapet. Men jag möter också mina kunder där de befinner sig och arbetar tillsammans med dem. Då tar jag datorn under armen och gör mig hemmastadd där jag får plats.

Vad inspireras du av just nu?
Mina kunders verksamheter, allt intressant jag får veta och sen vidareberätta. Deras lättnad när de själva slipper lägga tid på det de inte tycker att de kan eller hinner och vi sen tillsammans ser resultatet i form av fler nya uppdrag eller mer engagerade följare.

Glädjen hos mina lektörskunder när jag löst knutarna som de inte såg någon väg ut ur och lyckats peppa dem att arbeta vidare, när de nästan kastat in handduken.

Att se hur blivande författare jag coachar kämpar sig framåt och med små eller stora steg närmare sig ett färdigt manus.

Och självklart, min kommande trilogi som jag arbetar med under min egen skrivtid. Skapandeprocessen är min främsta drivkraft, att forma en berättelse, karaktärer som kommer till liv, blir verkliga, börjar agera. Researchen, ah den underbara researchen, när jag får gräva i allt spännande jag inte hade en aning om eller samtala med kloka intressanta yrkesmänniskor som kan allt det jag behöver veta.

Att få berätta om något kittlande och annorlunda, engagera, avslöja, skrämma och locka och sätta mina läsares fantasi i full storm. Och så klart, när mina läsare skriver och frågar när nästa bok kommer för att den senaste redan är utläst.

Hur ser en arbetsdag ut för dej?
Arbetsdagarna ser ganska olika ut just nu. Jag är i uppstarten av att vara företagare på heltid och ägnar därmed en hel del tid åt att försöka knyta nya kontakter och återuppta gamla, för att hitta fler uppdrag.

Jag ägnar också en del tid åt min egen marknadsföring där jag bloggar regelbundet om skrivande och ger ofta råd till skrivande människor i olika grupper på sociala media.

Har jag lektörsuppdrag blir det ofta intensivt. Jag läser, noterar struktur, tänker och gör en noggrann genomgång med reflektion, kritik och goda råd.

De blivande författare jag coachar ringer upp på bestämda tider och då samtalar vi om ångest, skrivkramp och vägarna ut ur det. Jag ger råd, stöd och tips och olika uppgifter för att leda arbetet vidare. Knep som ger struktur och gör att den röda tråden blir synlig.

De företagskunder jag skriver regelbundet för får sin tid på förmiddagarna då jag gör inlägg, fixar till bilder, googlar fakta, ringer och frågar saker eller så åker jag ut och sitter ute hos kunden och arbetar tillsammans med dem.

Minst en dag i veckan viker jag till mitt eget skrivande. En bok innehåller i råmanus dryga hundra tusen ord … Och så klart också researchen. Vilket innebär att jag tillbringar rätt mycket tid med att söka fakta på nätet, i böcker, på biblioteket.

Jag försöker också få i mig lite mat och gå till gymmet varje vardag …

Jodå, jag andas också ute i naturen, umgås med människor, tillbringar tid med min sambo. Vi är båda nyblivna jägare. Man får ta seden dit man kommer ;-)

Vill ni veta mer om mig, kika in på min hemsida www.ingridelfberg.se eller googla mitt namn.