Bild: Privat

 Bild: Privat

Intervju

Hej vad gör du Jesper Larsson?

Publicerat 2020.02.03

  Jesper Larsson flyttade från Göteborg till Shanghai för lite drygt 6 år sedan. Där har han frilansat inom reklam och marknadsföring. I Göteborg i är han känd och omtyckt för mycket. Bland annat för att ha tagit Pecha Kucha till Göteborg och för att vara konceptens mästare. Under en period arbetade han också hos oss på ADA. För en vecka sedan lämnade han Shanghai för Thailand på grund av coronaviruset.

  Hej, hur mår du kanske är en viktigare fråga Jesper?
  Jag mår utmärkt. Har aldrig varit särskilt rädd för viruset, men isolering och hysteri drabbar en ändå. Och då vill man helst inte vara i ett land där man inte behärskar språket och information på engelska kommer i andra hand.

  Du har lämnat  Kina för Thailand, var det ett lätt beslut?
  För mig var det ett tämligen lätt beslut. Känslan av isolering, risken att bli fast om de stänger gränserna eller som nu att flera flygbolag slutat flyga till Kina, i kombination med att jag faktiskt har möjligheten att jobba på distans gjorde valet enkelt.

  Hur är känslan i Shanghai nu?
  Känslan är lite av en spökstad. Staden har beslutat att förlänga den kinesiska nyårsledigheten med 10 extra dagar så alla kontor är stängda, inklusive byrån jag främst jobbar för. Mina kollegor och vänner håller sig hemma och är uttråkade. Många har köpt Playstation eller Switch för att hålla sig sysselsatta, och vissa till och med ber om att få arbeta eftersom de är trötta på att vara hemma och kolla tv-serier. En effekt av att folk inte är ute och rör sig är att många platsberoende företag och kulturverksamheter nu söker sig till nätet istället. Klubbar livestreamar dj-set online, en musikfestival planerar göra det samma med mindre konserter, och kinesiska staten livestreamar byggandet av nya sjukhus i Wuhan, vilket följs dagligen av miljontals människor.

  Råder det masshysteri?
  Ja, det råder ju maskhysteri om inte annat. Alla skyddsmasker är slutsålda och Shanghai har både infört ransonering samt förbjudit ockerpriser och andrahandsförsäljning. Detta trots att skyddsmasker är långt ifrån det viktigaste vid epidemier som denna. Jag har också burit mask, men mest för att folk tittar snett och misstänksamt på en annars. Alla borde fokusera mer på att tvätta händerna och inte fingra sig i ansiktet.

  Känner du fler som vill lämna?
  Jag har några svenska vänner som är kvar i Shanghai och även någon enstaka bekant som är isolerad i Wuhan, som är den värst drabbade staden. En av mina vänner i Shanghai är fotograf och han valde att stanna på grund av inbokade jobb. Så man känner ju sig privilegierad som kan jobba på distans.

  Vad gör du i Thailand nu och hur länge stannar?
  Vi är tre vänner som åkt från Shanghai till Chiang Dao i norra Thailand nära gränsen till Myanmar för att ligga lågt några veckor och se hur saker och ting utvecklas. Vi har hyrt en villa i mitten av ingenstans, äter fantastisk mat för nära på ingenting och njuter av att göra ingenting. Väldigt tacksam över att vara här just nu.

  Tack Jesper, be safe.