Intervju

Hej, vad gör du Kirsti Kuusela?

Publicerat 2022.03.21

  För några år sedan diskuterade Kirsti Kuusela med sin systerdotter varför det är så svårt att komma ihåg vad som händer i det finska nationaleposet Kalevala! Eposet består av folkdikter och muntliga berättelser i versform från medeltiden eller ännu äldre skapelsemyter. De sjöngs i Finland och i Karelen under flera hundra år och samlades på 1800-talet av Elias Lönnrot till en enhet. Hon började läsa Kalevala lite i taget och tolka och bearbeta dess huvudhändelser på svenska och göra serier av det, nu är hon klar.


  Hej, vad gör du Kirsti Kuusela?
  Jag försöker leva i nuet. Jag läser mycket, går på bio och promenerar runt i stan och försöker hitta nya platser och saker att förstå och upptäcka. Jag har färdigställt mitt Kalevala projekt, där jag har tolkat och bearbetat det finska nationaleposet Kalevalas huvudhändelser på svenska i serieform. Och nyligen avslutades två utställningar, en i Stadsbiblioteket i Göteborg och en i Stadsmuseet i Gävle, där det visades bilder från boken.

  Varför har du gjort serie av Kalevala - det låter som ett tufft jobb?
  Kalevala består av folkdikter och sånger i versform från medeltiden eller ännu äldre skapelsemyter som samlades och sammanställdes på 1800- talet till en helhet. Därför är det inte alltid helt lätt att tar till sig och komma ihåg vad som sker i Kalevalas berättelser. Jag gjorde serien för att själv bättre förstå och komma ihåg det som sker i Kalevala. Jag hoppades samtidigt att resultatet skulle hjälpa andra att lättare ta till sig Kalevalas berättelser.


  Kan du inte berätta lite om hur det har var?
  Arbetet med att läsa Kalevala både på svenska och finska i diktform och att tolka fram innehållet i Kalevalas berättelser var roligt men tidskrävande! Jag arbetade långsamt, läste ett stycke text i taget och bearbetade det sedan till en serieform. Efter ett tag fortsatte jag att läsa nästa stycke och gjorde samma process. Ibland gick det en hel månad mellan gångerna. Det roligaste var att göra bilderna! De kom som ett flow och jag ändrade dem inte något efteråt. Det var en kreativ och positiv upplevelse. Det svåra kom efteråt när jag skulle digitalisera arbetet. Men där fick jag hjälp av Göteborgs Bildverkstad.

  Vad kan dagens moderna människa lära sig av Kalevalas schamaner?
  Det som jag tycker vi nutidsmänniskor kan lära oss av Kalevalas schamaner är närheten till naturen, att leva nära och i samklang med djur och natur och har respekt för dem.


  Du är sociolog
  också - hur hänger konst och sociologi ihop?
  Sociologi och konst och filosofi och kulturverksamheter ligger nära varandra eftersom de hanterar de existentiella frågorna. De hjälper oss att förstå, tolka och beskriva olika fenomen i samhället och se världen på ett nytt sätt.

  Tack Kirsti, det ska bli spännande att läsa!