Illustration: Madeleine Ringwall

 Illustration: Madeleine Ringwall

Just nu

Konst längs med västkusten

Publicerat 2020.06.19

    I sommar är vi många som tillbringar semestern hemma. Som tur är finns det mycket spännande konst och kultur att upptäcka i närområdet. På västkusten och dess omkringliggande öar kan du vandra i kulturens fotspår och uppleva den vackra bebyggelsen och de platser där konstnärer har skapat sina verk. Här har vi tagit fram en guide med tips på utställningar och andra evenemang som är värda att besöka och titta närmare på.

     

    Skulptur i Pilane 2020
    Pilane Heritage Museum, Tjörn

    I naturens egen konsthall på åtta hektar upplever du konst under bar himmel, själv eller i mindre sällskap. Med den bohuslänska skärgården som utsikt känns närheten till konsten, havet, naturen och platsens mångtusenåriga historia. Här visas en bredd av konstnärer som Donald Baechler, Ingela Palmertz, Peter Frie, Roland Persson, Per Svensson, Charlotte Gyllenhammar, Tony Cragg, Kim Simonsson, Ida Koitila och Jaume Plensa.

    Pågår: 16 maj – 20 september
    Läs mer här  

     

    I en hamnstad på 1500-talet
    Konstrummet i Skärhamns bibliotek

    Besök en konstutställning om Västsveriges största stadsarkeologiska undersökning. Utgrävningen som genomfördes i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg avslutades hösten 2017. Nu levandegörs fynden och det arkeologiska arbetet i en spännande utställning om hur det var att leva i en hamnstad på medeltiden.

    Pågår: 19 juni – 9 augusti
    Läs mer här 

     

    Sommarutställning i Fria verkstaden
    Nordiska Akvarellmuseet, Tjörn

    Titta på konst på en utställning med tre konstnärer från tre kommuner: Jirina Janzbach, Tintin Halldin och Soile W Algeröd. Utställningen är ett samarbete mellan Tjörns Konstförening och Nordiska Akvarellmuseet och arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar.

    Pågår: 6 – 21 juni
    Läs mer här  


    Flora, Fauna och Kroppens tunna skal
    Nordiska Akvarellmuseet, Tjörn

    Besök sommarens utställning på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Verk av konstnärerna Lars Lerin, Maria Nordin och Bernd Koberling visas i en utställning som består av tre självständiga delar. Utställningen rymmer estetiska värden och är en poetisk hyllning till växterna, djuren och människan.

    Pågår: 19 juni – 13 september
    Läs mer här 

     

    Jongsuk Yoon Väggmålningar 2020
    Nordiska Akvarellmuseet, Tjörn

    Under våren 2020 har den koreansk-tyska konstnären Jongsuk Yoon skapat monumentala väggmålningar i den största utställningssalen på Nordiska Akvarellmuseet. Målningarna tillhör den abstrakt expressionistiska traditionen och genomsyras av konstnärens personliga närvaro. Dämpade färger och frekventa förändringar i perspektiv och landskapselement påminner om kalligrafi, men under det expressiva formspråket döljer sig stillhet och tystnad.

    Pågår: 26 januari – 13 september
    Läs mer här

     

    Eva Lindström – ur museets samling
    Nordiska Akvarellmuseet, Tjörn

    Bilderbokskonstnären och -författaren Eva Lindströms originalbilder ur böckerna Jag rymmer (2006) och Alla går iväg (2015) visas i Thordénrummet. Formspråket rör sig mot laddade tillstånd och starka känslor. Tematiskt pendlar Lindström obesvärat mellan det mest vardagliga och det djupt existentiella. Materialen är akvarell, gouache och blyerts. Lindström har nominerats till Augustpriset ett flertal gånger och fått en rad utmärkelser.

    Pågår: 26 januari – 13 september
    Läs mer här

     

    Kulturvandring på Stenungsön
    Stenungsön i Stenungsund

    Gå en kulturvandring på Stenungsön och njut av en miljö där såväl konstnärer som kulturpersonligheter har varit gäster eller sommarboende under många år. Upptäck konstnärer som Ragnar Sandberg, Karin Parrow, Erling Ärlingsson och Ivan Ivarsson utforska de gamla kall- och varmbadhusen – bland mycket annat.

    Läs mer här

     

    Art Attack – 52 samtida konstnärer
    Konsthallen i Bohusläns museum

    Sommarens konstutställning ger en rejäl upplevelse av samtidskonst. Utställningen ska fungera som en ”konstattack” som stimulerar våra sinnen på ett positivt sätt i en osäker tid. Konsten kan bidra till reflektion och perspektiv på tillvaron kring eviga existentiella frågor. 52 samtida konstnärer visas, varav många har lämnat avtryck i det svenska konstlivet under de senaste decennierna. Utställningen kan upplevas som vanligt på plats i konsthallen eller via 3D-teknik framför skärmen hemma med fördjupande texter. Verken relaterar till allt från konceptuella strömningar till samtida måleri och fotografi. Det handlar främst om de senaste decenniernas konst.

    Pågår: 15 juni – 16 augusti
    Läs mer här 

     

    Homo Viator
    Lysekils Konsthall

    Efter att konsthallen har hållit stängt i tre månader öppnar den igen från den 20 juni. Den första att ställa ut efter uppehållet blir keramikern Nils Holmström från Lidköping. Nils arbetar ofta med stengods och porslin i vedeldade ugnar, som skapar ytor som påminner om arkeologiska skatter. 

    Pågår: 20 juni – 4 juli
    Läs mer här

     

    Ardy Struwer – 60 år som konstnär
    Lysekils Konsthall

    Bildkonstnären Ardy Struwer firar 60 år av sitt konstnärliga arbete. Ardy har blivit ett stort namn internationellt och han har haft flera utställningar i Europa och USA. Besök utställningen och upptäck hans färgstarka och suggestiva konst med tekniker som grafik, etsning och litografi. Hans bildvärld är full av orientalisk prakt och surrealistiska färgdrömmar och kvinnoansikten är ett ofta återkommande motiv. Vernissage hålls den 11 juli kl. 11–16.

    Pågår
    : 11 juli – 2 augusti
    Läs mer här

     

    EKTA – Tack vare på grund av
    Galleri Hamnmagasinet, Varberg

    I en visuell utställning med ett upp- och nedvänt sinnestillstånd utforskar vi verk som går emot konventionen om vad som är rimligt och allmänt accepterat. Daniel Götesson är konstnären bakom utställningen och behärskar medier som teckning, collage, måleri, skulptur, textilier, animation och performance. 

    Pågår: 6 juni – 30 augusti
    Läs mer här

     

    Fotoutställning med Axel Ahlsen
    Strandverket, Kungälv

    Titta på konst i en anrik miljö och upptäck en utställning där fotografierna betraktas som unika paletter med färg och form, som ett resultat av vår förmåga till fantasi. Axel Ahlsen använder rotationer för att ge sina verk en rytm på liknande sätt som takt uppstår i musiken.

    Pågår: 9 – 22 juli
    Läs mer här 

     

    Sommarutställning med Per-Olof & Karin Eklunds målningar
    Strandverket, Kungälv

    Per-Olofs målningar är genom Marsstrandsateljén spridda över hela landet men även utomlands. Karin målar landskap och stilleben, men även motiv från barnens värld. De båda har visat sina målningar i Posters ateljé på Instön innanför Marstrand sedan 1970-talet.

    Pågår: 23 juli – 5 augusti
    Läs mer här

     

    Udden Skulptur 2020
    Udden Skulpturpark, Hunnebostrand

    I 10 år har denna natursköna utställning arrangerats med stenskulpturer från när och fjärran. Detta år hålls en jubileumsutställning på en plats mellan himmel och hav i en fantastisk och sensationell miljö. I år visas bland annat Thomas Kadziolas 12 meter höga granitpelare som från början bröts i Hallinden och fraktades till Lolland för bearbetning. Förutom verk som är kvar från tidigare år visas i år nio konstnärer från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Claus Örntoft, som var med 2011, återkommer nu med tre verk i granit.

    Pågår: 1 juni – 30 september
    Läs mer här