Bild: Sara Sekund

 Bild: Sara Sekund

Just nu

Lucka tolv

Publicerat 2022.12.12

    Vad är det egentligen för skatteregler kring gåvor och julbord. Susanna på Vårt Lilla Kontor reder ut begreppen.

    Hej Susanna och tack för all hjälp under året! Vi får en del frågor kring vad som gäller kring julbord och julklappar och sånt; kan inte du reda ut begreppen?

    Jodå, julen närmar sig med stormsteg och på Vårt Lilla Kontor är julstämningen på topp. Här kommer lite information som jag hoppas bringar klarhet: 

    • Julgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. 

    • Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms.

    • Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla.

    • Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva.

    • Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv.

    • Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

    Julbord är ju trevligt men tänk då på att:

    Kostnad för att bjuda dina anställda på julbord är inte avdragsgillt enligt regeln som trädde i kraft 1 januari 2017. Däremot får företaget lyfta momsen på kostnaden upp till 300 kr exklusive moms per person. Ex. Kostar maten 500 kr per person så får du dra av momsen på de första 300 kr. Kringkostnader, exempelvis musikunderhållning, är avdragsgillt med 180 kronor exklusive moms per person. Du får inte göra avdrag för julbord till kunder.

    Julklapp till kunder är lite annorlunda och då gäller:

    Du kan ge julgåva till kunder men julgåvor du skänker till dina kunder är som regel inte avdragsgilla, förutom om det rör sig om en enklare reklampresent av mindre värde som har direkt anknytning till företagets verksamhet. Exempel på enklare reklamgåvor är almanackor eller pennor med företagets logo. Beloppsgränsen för enklare reklamgåvor är 300 kronor exklusive moms, enligt Skatteverket.

    Åh vad bra! Stort tack Susanna! Och GOD JUL från ADA!