Bilder: Studio Pale Grain

 Bilder: Studio Pale Grain

Arbetsplatsen

Masayoshi Oya, keramiker och konstnär

Publicerat 2019.12.02

  • Göteborg
  • Konsthantverk

Studio Oyama dyker upp ofta när man pratar om samtida brukskeramik och konsthantverk. Masayoshi Oya som driver Studio Oyama finns här hos oss, i Lundby, och vi fick chansen att kika in lite hos honom och ställa några frågor om hans arbetsplats och arbetsprocess.

Berätta om dej och din arbetsplats.
Jag är keramiker och konstnär. Jag flyttade in till min ateljé för ungefär 3 år sen. Jag promenerade omkring min lägenhet och såg en skylt där det stod att ett bageri kommer att stänga, så jag frågade ägaren om jag kunde ta över lokalen. Efter ett tag fick jag det och det var verkligen en perfekt lokal. Väggarna är redan kaklade och elutrustning för ugnar och bra ventilation är ordnat. Jag hade verkligen tur. Min ateljé ligger i ett bostadsområde så det är lugnt och trevlig atmosfär och grannar här. Jag bor i närheten så jag känner till många folk här. Varje morgon går jag bara ner till min verkstad och jobbar i lugn och ro. Jag jobbar mest ensam på min ateljé nu. Jag kände att jag behöver fokusera på egna världen så jag valde att jobba ensam ett tag. Men jag trivs bra så länge att jag kunna fokusera på att skapa.

Vad inspireras du av just nu?
Just nu är det glasyr och olika råmaterial för keramik som inspirerar mig. Men jag får även inspiration från kultur och samhälle. Skillnaden i varför folk kan se saker olika. Även om det är samma föremål, blir det annorlunda beroende på vem som är betraktare. Vad är min identitet när man lever i två kulturer och samhällen? Såna saker fascinerar mig. Jag bollar frågor i huvudet och hittar egna svar och gör något från det. Det kan vara mönster, form eller konst och koncept.

Hur ser en arbetsdag ut för dej?
Jag är känslig mot stress så jag undviker att stressa på morgonen. Mellan kl 7-7:30 försöker jag att gå upp. Först kokar jag te och äter frukost på min ateljé i lugn och ro. Ibland vattnar jag blommor eller tar bort ogräs framför min ateljé eller promenerar lite. Men när jag sätter igång, jobbar jag tills jag är nöjd. Så det är jätte olika varje kväll. Men jag slutar ofta mellan kl 17-20. Före utställningar jobbar jag ännu mer olika, även på helgerna. Ibland är det svårt att sluta. Men det är bara kul när jag har lust att skapa och kroppen är inte trött.

(Alla bilder: Studio Pale Grain)