Bild: Nanette Espinasse

 Bild: Nanette Espinasse

Arbetsplatsen

Nanette Espinasse, projektledare på FORM & Folk

Publicerat 2022.09.27

  Nanette Espinasse är projektledaren med många bollar i luften. Hon driver Keep Communication samtidigt som hon är i uppstarten av den nya kreatörsplattformen FORM & Folk. Vi på ADA lyckades haffa henne för att ställa några frågor om vad som händer just nu. 

  Hej, vad gör du? 

  Här händer det massor av saker. Ett Open Call ligger nu ute för att skapa ett illustrationsmanér som visar vilka vi är till för och vad vi gör. Jag planerar även nästa event för FORM & Folk, en föreläsning om hållbar design med Lotta Ahlvar som vi gör tillsammans med SPOK. Det är en kostnadsfri föreläsning som kommer hållas på Textilmuseet den 26 oktober kl 13:30. Sen bokar jag möten och besök...ja, det händer verkligen mycket nu. 

  Du arbetar dels på Keep Communication, men du är också projektledare för FORM & Folk. Kan du inte berätta mer om er?

  FORM & Folk är ett nätverk för kreatörer i Västra Götaland med fokus hållbarhet. FORM & Folk ska bli ett starkt nätverk inom området: form, design och hantverk. Vi ska vara en drivkraft och motor i omställningen till en mer hållbar och cirkulär framtid. 

  Varför behövs FORM & Folk? 

  Vi kommer arbeta för att skapa fler samarbeten mellan aktörer i hela Västra Götaland, med utövaren i fokus. Men inte minst lyfta fram allt inom form, design och hantverk som finns i regionen. Vi ska lyfta, samla, stötta och visa. 

  Lyfta- visa upp och kommunicera, Samla- nätverk och samverkansaktiviteter, Stötta- genom utveckling, workshops och coachning, Visa- med utställningar, event och aktiviteter. 

  Ni har ett antal ledord: Tillvarata, Tillhörighet och Transformation. Bra ledord, berätta mer!

  Vi ska tillvara hantverk och designkunskap, material så att de kan vårdas och brukas länge, yrkeskunskap inom form, design och hantverk samt cirkulentens konsumtionsbehov. 

  Man ska känna tillhörighet med oss som projekt/initiativ, vårt verksamhetsområde samt till Västra Götaland. 

  Transformation som ledord innebär att vi ska skapa möjlighet för förändring och förflyttning med hjälp av vår strategi, struktur, process kompetens och förmåga samt kultur mot en med hållbar och cirkulär framtid. 

  Vad har ni för projekt framöver?

  Vi har flera saker på gång. Ett Open Call där vi söker illustrationer till vår verksamhet. Vi hoppas att många vill lämna intresseanmälan. Sedan väljer vi ut tre personer som får skissa mot ersättning (10 000 kr) och en av dem får det slutgiltiga uppdraget som vi ersätter med 100 000 kronor.

  Vi ska hålla Fika med FORM & Folk. Vi har påbörjat att boka in möten och besök hos andra aktörer för att lyssna, förstå och förhoppningsvis på olika relevanta sätt skapa samarbeten som stärker regionen inom form design och hantverk. 

  Vi kommer ha föreläsning under Borås Textile Week, som i år har hållbarhetstema. 

  Vi har också gjort en kartläggning av Kreativa platser i Västra Götalans och så arbetar vi med utveckligen av ett koncept för Residens. 

  Vi vill rikta en uppmaning att ta kontakt med oss om ni vill ha besök, samverka eller vill att vi sprider event och aktiviteter inom området; Form, design och hantverk i våra kanaler. Och sist men inte minst: Håll utkik i våra kanaler och kom till Borås den 26:e oktober på våra föredrag. 

  Spännande grejer på gång Nanette! Tack för vi fick intervjua dig. 

  Om du vill anmäla dig till Open Call kan du göra det här. Eller läsa mer om Borås Textile Week här.