ADA gör
Omforma-workshopen, vad hände och vad händer nu?
Publicerat 2015.03.07
- ADA event
- Mångfald
- Nätverk
För ett par veckor sedan bjöd vi in till en workshop där projektet Omforma ville ta reda på konkreta sätt och metoder att förändra villkoren för formgivare. Vi fick en snabb genomdragning av de fem tendenser på ojämlika strukturer som Omforma ser i branschen efter sin enkätundersökning (de har även gjort en rad andra undersökningar, läs mer om upplägget här), och sedan fick deltagarna spåna fram konkreta tips. Många av de deltagande vill fortätta att jobba med frågan, därför startades en facebookgrupp som ska kunna vara ett sätt att driva frågan vidare.
De fem tendenserna är:
Likriktning: Branschen består av människor som är lika varann. T ex är det en större andel personer med akademisk bakgrund på konstnärliga utbildningar än på de flesta andfra utbildningar.
Uppdelat: Branschen är tydligt uppdelad. Ca 70% av all designers inom industridesign är män, inom textildesign/produktdesign är förhållandet det omvända (och till och med en ännu högre procenthalt.)
Makten: En liten klick av mönniskor sitter på makten. En stor del av sektorn är privat sektor, där drivs inga rättvisefrågor. I de styrelser Omforma har granskat är det bara 25% kvinnor och endast 7 promiille (en person i 30 företag) har ett namn som inte är nordeuropeiskt.
Slåss om jobben: Branschen har ett oschysst modus operandi, folk jobbar gratis (83% av deras svarande har jobbat gratis och 44% gjort det flera ggr). Och mot senare betalnbing (royalty). Skissarvoden är ovanliga.
Avvikarna försvinner: De som inte passar in i mallen slås ut. Eftersom 32% tjänar mindre än 160 000 kr/år så krävs det en stöttande omgivning för att klara detta. Av de som anger sin bakgrund som en nackdel är det 66% som tjänar mindre än 16000 kr /år.
Omformaprojektet fortgår, allra senast nu den 17/3 med en liknande workshop i Stockholm. Hela projektet slutrapporteras i Almedalen i år.