Tävlingsförslaget Columbi Ägg av Hans Asplund. Källa: ArkDes Samlingar.

 Tävlingsförslaget Columbi Ägg av Hans Asplund. Källa: ArkDes Samlingar.

Just nu

Open Call 2019: Mälarens lås

Publicerat 2020.12.06

  Snart är det dags för nästa omgång av ArkDes Öppna utlysning, där du som yrkesverksam inom gestaltad livsmiljö kan söka pengar för att realisera ett projekt som du tycker saknas. Under 2019 genomfördes fem projekt som alla tilldelats medel från utlysningen. Ett av dem var ”Mälarens Lås” som genomfördes av Jägnefält Milton, Research & Development och Marie Birde.

  Många städer har sitt vattennära läge att tacka för sin existens, så även Stockholm. Den koppling till resten av världen som Östersjön och Mälaren erbjuder, tillsammans med ett skyddande lager av skärgårdsöar, gjorde Stockholm till en viktig handelsplats och militär knutpunkt. 

  Idag är vattnet en självklar kuliss för livet i staden. Däremot spelar inte Mälaren längre samma avgörande roll för Stockholms ekonomi och handel. Snarare kan vattnet ses som en separerande barriär och ett logistiskt hinder för vardagslivet.

  Projektet Mälarens Lås initierades av arkitektkontoret Jägnefält Milton tillsammans med designstudion Research and Development samt redaktören Marie Birde. Tanken var att göra en historieskrivning av Stockholms relation till Mälaren och – utifrån den historiska kopplingen - ta fram förslag på framtidens vattennära arkitektur.

  Fem kortreportage följer upp de projekt som fick medel från ArkDes Öppna utlysning 2019. Vad handlade projekten om? Vad har hänt sedan sist? Häng med på ArkDes reportageserie i fem delar fram till öppnandet av nästa omgång den 8 december 2020!

  Läs mer om projektet här.