Alla bilder: Patrik Bengtsson

 Alla bilder: Patrik Bengtsson

Arbetsplatsen

Patrik Bengtsson, konstnär

Publicerat 2019.08.21

  • Göteborgsregionen
  • Konst

Berätta om dej och din arbetsplats.
Min ateljé finns på Styrsö i en byggnad som en gång i tiden varit bland annat Televerketcentral och internetcafe. Jag flyttade till Styrsö 2008 efter 8 år i stan. Jag hamnade i Göteborg 2000 när jag började min utbildning på konsthögskolan Valand.

Ateljén har mycket golvyta och jag har skaffat mig massor av bord som jag har som olika stationer för olika arbeten, på så sätt kan jag flytta runt och byta projekt vid tillfällen då jag tröttnar eller fastnar. Jag har för tillfället arbetsstipendium vilket ger mig möjlighet till fokuserat arbete där jag testar och experimenterar en hel del med material och idéer. Just nu jobbar jag med begreppen att lämna och ge upp som en strategi för att hitta och finna nya rörelser som kan fungera. Detta projekt spretar för tillfället åt en massa håll; Hjalmar Gullberg, New Horizons, en Behemoth, ryggsäckar, backpatchar, en båt och musik och ljud. Det ska bli en spännande höst att lägga till och dra ifrån i detta projekt för att hitta en kärna.

I mitt konstnärskap intresserar jag mig för ting som har en skörhet och en (livs)tid. Bräckliga och förgängliga ting likt människan och våra kulturer.

Jag sammanfogar olika material med varandra som ett sätt att uppvisa de olika delarna som gör en människa; plats, arv, miljö och vad man utsätts för.

Jag arbetar en del med keramik och har min ugn 500 m ifrån min ateljé. Att lasta flakmoppen och köra den torra sköra leran dit är en våghalsig resa. Varje gång går något sönder. Resan blir en sista ”hand” på objektet.

Att laga, förändra eller kanske till och med kassera är även det en del av själva arbetsprocessen. Samtidigt som verket själv skapar sin estetik utifrån vad den utsätts för i tid, rum och rörelse.

Ibland gör jag tunna sköra ting som klarar mopperesan för att sedan gå av när jag råkar dra armbågen i den under avlastningen. Det finns många livsöden som delar samma situation. När man trodde allt gått bra…

Avståndet till stan och alla materialbutiker har blivit något positivt för mitt arbete. Jag tvingas förhålla mig till det som finns runtomkring då jag sällan har har ork att vänta in en beställning eller lust att åka på inköpsresa. Jag intresserar mig för varför vi agerar och strukturerar oss som vi gör med vetskapen om vår egen förgänglighet. Jag försöker öppna upp min tankevärld och se om det är fler än jag som försöker se sin egna blindhet. Nyfiken på om man kan dämpa ”världsfebern” man känner av genom konstnärligt praktiserande.

Vad inspireras du av just nu?

I de arbeten jag ägnar mig åt nu så återkommer följande ord och meningar. Så troligtvis är det det som inspirerar mig.

Beståndsdelar och hur allting hänger ihop.

Levande eller mumifierade material.

Handens arbete.

Sömn, vila och dröm

Kroppar och sex

Planeten Mars

Politiska rörelser som misslyckats och varför de misslyckades.

Fantasivärldar, fauner och andra mer ovanliga varelser.

Excentriker, poeter och gother.

Jag inspireras av barn som bygger rymdskepp på bakgårdar och i trädgårdar och försöker komma på lösningar till raketmotorn genom att vända upp och ner på allt i förrådet samtidigt som de är övertygade om att rymden är bara är ett par deciliter bensin bort.

Människor som vågar och klarar av att hoppa av ekorrhjulet och dyl.

Människor som bygger egna instrument i hopp om att finna nya ljud.

Hur ser en arbetsdag ut för dej?
Jag brukar vara på plats runt kl 9.

Börjar alltid med kaffe och noggrant val av musik. Jag har sällan datorn med mig i ateljén. I ateljén ägnar mig nästan enbart åt det kreativa arbetet. Det administrativa arbetet gör jag hemma.

I ateljén hoppar jag mellan de olika borden och låter saker ta tid.

När jag behöver paus ägnar jag mig åt kaffe i ateljéträdgården eller spelar trummor. När jag hade ateljé i stan så åkte jag aldrig hem när det blev motigt på grund av avståndet. Nu kan jag gå hem och ägna mig åt annat för att senare återkomma för ett kvällsskift. Jag är i ateljén 5-6 dagar i veckan oftast från morgon till eftermiddag sen brukar jag återkomma senare på kvällen och köra på tills midnatt. Älskar kvällsarbeten, dricka folköl eller vin. Lyssna på eller göra musik, jobba på…fantisera, ta cigg på trappan. Titta på månen eller i telefonen. En kväll hade jag närkontakt med en räv i ateljeträdgården. Ett mycket trevligt möte.