Just nu

SPOK har kommit till Västra Götaland

Publicerat 2020.12.11

    SPOK (Samtida produktion och konsumtion) är en plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. Nu finns SPOK i Västra Götaland och ambitionen är att minst 60 tillverkare ska vara med innan 2021 är slut.

    För fyra år sedan startade Jenny Nordberg upp SPOK i Skåne. Komplicerade och onödigt långa tillverkningsled låg till grund för idén. Bättre med lokala tillverkare och lokalt material. Och så kommer expertkompetensen med på köpet. Satsningen har varit framgångsrik och nyligen gick Tillväxtverket in med medel för att göra SPOK nationellt.

    I oktober 2020 startade så SPOK Västra Götaland under ledning av Anna Elzer Oscarson på Svensk Form Väst och Matilda Lindvall som bland annat står bakom Saltet på Ringön. Man är en del av det nationella nätverket och den digitala plattformen men utgår från det som finns i vår region i form av lokala tillverkare, materiel, människor och samarbeten. Målsättningen är att stärka regionen genom att kartlägga, samla och sprida kunskap om hållbara- och lokala tillverkningsmöjligheter.

    SPOK Västra Götaland drivs av Dacapo Mariestad/Artifex och Svensk Form Väst i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling. Huvudfinansiär är Västra Götalandsregionen.

    Läs mer om SPOK här.