Bild: clondike7/Flickr Creative Commons

 Bild: clondike7/Flickr Creative Commons

ADA TYCKER

Stressa inte!

Publicerat 2016.05.02

  • ADA
  • Hållbarhet
  • Inspiration

Det må finnas något som heter positiv stress. Och det är klart att det är kul att få mycket gjort i sitt liv. Men så som många upplever en konstant tärande stress i sina liv, det håller inte.

Många kreatörer har en sedan länge grundad känsla av att inte vilja säga nej till jobb. Och älskar man det man gör är det ju ännu svårare. Kanske kommer man upp i sånt tempo att man till och med får lite adrenalinutsöndring, man betar av mer och mer allt snabbare, man flowar, man gör vad man är gjord för, kanske ett par grejer samtidigt; alltid finns det nåt att kolla vare sig man äter eller väntar på bussen. Och har man kollat alla sina feeds är det lätt att börja om från början när tempot i kroppen inte ger en ro att bara vila och andas lite.

Men i långa loppet håller det som sagt inte; långvarig stress kan göra dig allvarligt sjuk. Förutom att arbetsglädjen såväl som orken dalar så kommer sömnproblem, magkatarr, försämrat immunförsvar, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt.

Och allt fler drabbas. Den vanligaste orsaken till sjukskrivning nuförtiden är akut stressreaktion, hela 14 procent. Och diagnosen ökar snabbt, från 15 000 till 26 000 fall på bara ett par år.

Vad kan man då göra? Prioritera är ett av svaren, säga nej oftare helt enkelt. Det är ju inte så jäkla lätt, så börja öva redan nu.

Andas långsamt är det andra, och det tänkte vi utforska lite mer här på ADA. Så den 31 maj tar vi en paus, sänker axlarna, rätar ryggen och hittar in i ett vilsamt men produktivt tillstånd. Och ni kommer få med er några fler metoder än bara andningen :)

Allt gott,
//Rasmus Heyman, ADA