Valdís Steinarsdóttir

 Valdís Steinarsdóttir

Just nu

Valdís Steinarsdóttir - vinnare av Formex Nova 2020

Publicerat 2020.10.06

  Det nordiska designpriset Formex Nova som delas ut i samarbete med Formex fyller i år tio år. Priset, som går till en ung formgivare verksam inom Norden, syftar till att lyfta unga formgivartalanger.

  – Nova är ett unikt pris eftersom det inte går att ansöka om det. Istället gör en nordisk expertjury en genomgång av de mest spännande unga formgivarna i Norden just nu och nominerar därefter 25 personer, som till sist kokas ner till en nominerad från varje land, berättar Nova-juryns ordförande Lotta Ahlvar, concept and product owner för Formex. 

  – På senare år har det blivit allt mer fokus på hållbarhet i den unga designen, det är ett väldigt tydligt tema inte minst i år. Många av de nominerade befinner sig i ett spännande gränsland mellan konst, design, forskning och vetenskap, konstaterar Lotta Ahlvar vidare.

  I hård konkurrens med toppdesigner från hela Norden tilldelades Formex Nova 2020 den isländska designern Valdís Steinarsdóttir, 29, som i sitt arbete fokuserar på återvinning av naturmaterial. Tillsammans med forskare har hon bland annat tagit fram två helt nya material, Bioplastic Skin och Just Bones.

  Formex Nova-juryn lyfter i sin motivering särskilt fram Valdís Steinarsdóttirs ambition att hitta unika lösningar på sociala och miljömässiga problem, och hur hon skapar en öppen diskussion om sociala förändringar genom design.

  Läs en intervju om vinnaren här.