The Margin of Error (c) Emanuel Cederqvist

 The Margin of Error (c) Emanuel Cederqvist

Just nu

Vinnare av Svensk Bokkonst

Publicerat 2020.11.05

    På torsdagskvällen den 1 oktober, 2020, utsågs 25 pristagare i tävlingen Svensk bokkonst för 2019. En tydlig trend är den taktila upplevelsen – böckerna är verkligen gjorda för att utforskas i det fysiska rummet.

    Syftet med Svensk bokkonst är att stimulera och inspirera till kvalitet inom produktionen av böcker. Varje år väljer en jury ut 25 böcker som är goda föredömen för branschen. Bland årets vinnare finns allt från romaner, barnböcker och poesi till fotoböcker, utställningskataloger och kokböcker.

    En intressant trend för 2019 är att flera böcker har egenskaper som inte går att översätta till det digitala. De är verkligen skapade för att vara fysiska objekt. Det blir extra tydligt om man ser till samtliga, cirka 300, ansökningar som kom in till tävlingen. Här finns flera exempel på avancerade bildtryck på klot och användning av relieflack på omslagen. Många böcker innehöll vikta affischer och andra lösa bilagor. En del dolde även små hemligheter som krävde ansträngning att upptäcka.

    Färgen orange – och andra starka färger som rosa och gult – sticker också ut i år. Det står i kontrast till 2018 års bidrag där mer återhållsamma färgskalor dominerade. Orange är en signalfärg som brukar användas för att påkalla uppmärksamhet och uppmana till handling. Det verkar som att förra årets bokutformning, omedvetet eller inte, speglar den allmänna känslan av kris i samhället.

    Läs mer och se alla pristagare här.