Art nouveau. Från Larssons till Zappa

Art nouveau. Från Larssons till Zappa

Publicerat 2020.09.12

Stiliserade slingrande växtmotiv, böljande dekorativa konturer och rappa pisksnärtslinjer är några av de stildrag vi förknippar med stilriktningen art nouveau. När konstnärer, formgivare och arkitekter kring sekelskiftet 1900 ville ge form åt en ny tidsålder, vände de sig till naturen för inspiration.

Art nouveau. Från Larssons till Zappa spårar influenser från art nouveau i svensk konst kring sekelskiftet 1900 men sätter in stilriktningen i ett större sammanhang och visar också hur den använts och omtolkats fram till våra dagar. I utställningen samsas måleri, skulptur, textil, film, mode och affischer från sekelskiftet 1900 fram till idag av konstnärer som Alfons Mucha, John Bauer, Gustaf Fjæstad, Tyra Kleen, Karin och Carl Larsson, Anders Zorn, designgruppen Front och Fredrik Raddum.

Den 12 september öppnar utställningen Art nouveau. Från Larssons till Zappa på Göteborgs konstmuseum. Med anledning av rådande restriktioner blir det ingen vernissage men vi firar med fri entré till museet under dagen samt en digital fördjupning i vilken tre skribenter: Kristoffer Appelvik Lax, Donia Saleh och Eugene Sundelius von Rosen inspirerats av tre verk i utställningen. Från den 12 september kan du lyssna och ta del av dessa poetiska verk på museets webb.

I samband med utställningen presenteras en omfattande katalog som kommer att finnas till försäljning i vår museibutik.

Utställningen visas till 15 november. Varmt välkommen!

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och tänk på att hålla avstånd till andra besökare.

Bild: Carl Larsson, Frukost i det gröna, 1910-1913, (beskuren), Norrköpings Konstmuseum.

Datum: 2020.09.12

Tid: 11:00

Plats: Göteborgs konstmuseum

Arrangör: Göteborgs konstmuseum

Webbsida: https://goteborgskonstmuseum.se/utstallningar/art-nouveau-fran-larssons-till-zappa/