Konstutställning

Konstutställning

Publicerat 2021.11.13

OSCAR G MONTAN Den 13 november har utställningen Cutouts av Oscar Gard Montán vernissage på Göteborgs konstförening. Oscar presenterar flertalet nyproducerade verk på temat historiska och moderna symboler.

I utställningen visas Oscars tolkningar av dessa symboler, ofta använda inom den traditionella tatueringskonsten. Oscar arbetar i en traditionell kinesisk teknik där han målar med kobolt på porslin men med ett spännande samtida bildspråk, influerat av starka symboler från det gamla Kina. Detta kulturella möte förvandlas av överraskande möten. En återkommande symbol är t ex svalan som ofta målades på tallrikar från Ostasien, men som idag alltså ofta återfinns som ett traditionellt tatueringsmotiv. Svalor förknippades i gamla tider med sjömän, där det sägs att de tatuerade en svala när de lämnade hamn och en till när de återkom. Drunknade sjömannen så sade man att svalan tog själen till himlen.

2014 var Oscar var på ett residens i Jingdezhen, porslinets huvudstad i Kina. Där fascinerades han av och lärde sig traditionella kinesiska tekniker som han sedan dess har vidareutvecklat till ett innehållsrikt eget bildspråk. Verken i utställningen påminner om traditionellt blåvitt porslin som vi i västvärlden förknippar med historia och tradition som vi känner igen från Delft och Royal Copenhagen men även Ming-dynastin.

De nyproducerade verken finns i gränslandet mellan bildkonst och konsthantverk med stort fokus på hantverket och bränningsteknik men där måleriet är det framträdande och centrala.

Oscar har en MFA från HDK, har ett flertal utställningar bakom sig och verkar idag med utgångspunkt i Göteborg.

MONICA ENGLUND "Den grekiska gudinnan Demeters dotter Persefone blir, enligt myten, bortrövad av Hades, dödsrikets gud. Då tappar Demeter i sorgen intresset av att sköta sitt uppdrag som Skördens gudinna och allt vissnar och dör. Hon lyckas övertala Hades att Persefone skall få återvända. Efter en del kontroverser blir det ett halvår över jord. När hon kommer börjar allt gro, växa, blomma och bära frukt. Återigen måste Persefone gå ner till Hades och vi får vänta på blomstertiden tills hon återvänder och allt börjar om igen. (En starkt förkortad version av myten)." Monica Englund, oktober 2021

Datum: 2021.11.13

Tid: 12:00

Plats: Kastellgatan 9, Göteborg

Arrangör: Göteborgs Konstförening

Webbsida: https://goteborgskonstforening.org/