Öppning av Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939

Öppning av Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939

Publicerat 2021.06.12

I sommar visar Göteborgs konstmuseum för första gången i Sverige en stor, internationell utställning över mellankrigstidens realistiska måleri. Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 görs i samarbete med Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur i samband med Göteborgs 400-årsjubileum.

Utställningen sätter in den svenska nya sakligheten i ett större europeiskt sammanhang där både likheter och nationella särdrag framträder. Med ett urval av nysakliga målningar och verk på papper från olika länder tecknas en levande bild av tiden och dess kulturklimat.

Utställningen är öppen för besök från den 12 juni. På öppningsdagen har vi öppet kl 11–17. Entré till museet: engångsbesök vuxna 100 kr. Fri entré för barn och unga under 20 år.

Vi begränsar antalet fysiska besökare till museet, för att undvika trängsel och se till att våra besökare kan hålla tryggt avstånd. I väntan på att få komma in i utställningen går det bra att upptäcka resten av museet. Vi ber om förståelse för att du kan få vänta en stund innan du får komma in. Läs mer om vad som gäller vid ditt besök och om våra restriktioner på vår webb.

DIGITALT ÖPPNINGSPROGRAM På grund av rådande covid-19 restriktioner blir invigningsprogrammet digitalt. Det förinspelade programmet släpps på museets webbplats och sociala medier den 12 juni kl 12.

Invigningstal av museichef Patrik Steorn och forskningsledare Kristoffer Arvidsson.

En introduktion till den nya sakligheten och till utställningen ges av museichef Patrik Steorn och forskningsledare Kristoffer Arvidsson i filmen Brännpunkt Europa.

Utställningen visas 12 juni till 19 september. Välkommen!

Den 18 september sker en seminariedag kopplat till utställningens tematik i samarbete med Hasselblad Center och Göteborgs Konsthall: Mellankrigstiden. Konsten, samhället och människan. Mer information om programmet kommer.

Jubileumsutställningen Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 har möjliggjorts genom en donation från Stenastiftelsen.

Bild: Gerald Leslie Brockhurst, Vid kullarna, 1939, Ferens Art Gallery, Kingston upon Hull, ©Ferens Art Gallery/©Richard Woodward/Bridgeman Images. (detalj)

Datum: 2021.06.12

Tid: 11:00

Plats: Göteborgs konstmuseum

Arrangör: Göteborgs konstmuseum

Webbsida: https://goteborgskonstmuseum.se/utstallningar/brannpunkt-europa-nysakligheter-1919-1939/