Polar bears and all that other scary shit out there

Polar bears and all that other scary shit out there

Publicerat 2023.05.13

Med utgångspunkt i den Nordiska kolonialismen riktar utställningen sitt fokus mot den ännu pågående kolonialiseringen av Grönland. Material i danska samlingar och arkiv insamlade från danskar ligger till grund för det konstnärliga arbetet. I utställningen utgår jag från min egen förförståelse och fördomar som en som liksom många danskar aldrig varit i Grönland. Jag är uppväxt med idéer och historier om Grönland och grönländare; från skolan, från olika medier och från berättelser i min egen familj. Vernissage den 13 maj kl 12-16 på Konstnärscetrum Väst Erik Dahlbergsgatan 6, i Göteborg

Udstillings program:

Boka en visning med Konstnären under utställningen är det möjligt att boka en visning med konstnären detta görs direkt på mail till lars@dyrendom.com eller via sms på telefon till 0763061227 vid bokning kom gärna med förslag på tider som passar!

Artist talk den 20 maj kl 14 Möt konstnären Lars Dyrendom, i ett samtal om utställningen Polar bears and all that other scary shit out there

Kortfilms visning och samtal  onsdag den 24 maj kl 19 på Galleri KC  Galleri KC bjuder in till filmvisning och samtal med dokumentärfilmarna Louise Hollerup och Inuk Jørgensen  "In the Shadow of the Tugtupite" är ett poetisk porträtt av ångesten inför framtiden och en sökan efter identitet för människorna på världens största ö. Detta är filmen som på många sätt la grunden till motståndet i befolkningen som förde till nyval till Inatsisartut/det grönländska parlament våren 2021.

Inuk Jørgensen (f 1981) är en prisvinnande kortfilmsregissör från Grönland. Inuk har rest världen runt de senaste 5 åren med sina kortfilmer, som alla berör Grönland och Inuiternas kultur, identitet och historia. I dag är han medlem i the European Film Academy och sitter som i styrelseledamot i den grönländska föreningen av filmarbetare Film.GL.

"Arctic Love Parade" är en humoristisk kortfilm som kastar en antropologisk blick på danskar som har blivit kära i Kalaallit Nunaat (Grönland). Genom souvenirer som danskar har tagit med sig hem från den f.d. danska kolonin, handlar filmen om den kolonialism som fortfarande pågår - nämligen den som finns i danska berättelser om Inuit. "Arctic Love Parade" undersöker de positiva känslornas roll i en ojämn kolonial situation. Kan även det kärleksfulla vara ett uttryck för förtryck? Louise Hollerup (f 1990) är dokumentärfilmsregissör och visuell antropolog från Danmark. Hon är den tredje generationen i sin släkt som har bott tillfälligt på Grönland, något som är både vanligt och oreflekterat i Danmark. Hon tycker det är viktigt att kritisera den osynliga kolonialismen som finns i våra tankar, vårt språk och i föreställningen om oss själva och Inuit.

Finissage Söndag den 28 maj kl 12-16. Presentation av utställningen kl 14.

Datum: 2023.05.13

Tid: 11:00

Plats: Konstnärscentrum Väst

Arrangör: Konstnärscentrum Väst

Webbsida: http://Dyrendom.com