Riso-tryck och färg

Riso-tryck och färg

Publicerat 2023.11.20

Experimentera med risotryck tillsammans med Beast Studio i Malmö. Risografi är en tryckteknik som kommer från Japan och kan beskrivas som en blandning mellan en kopiator och screentryck. Risografi öppnar upp för stora möjligheter att experimentera med färg, raster, passning och är därför utmärkt till många olika konstnärliga uttryck. I riso-tekniken står färganvändandet i fokus, och man kan jobba med lager och färgblandningar direkt i trycket.

”Testa på risotryck för att prova på ett nytt sätt att tänka och flexa din kreativitet.”

På kursen går kursledarna från Beast studio igenom vad en risograf är och hur den kan användas för att skapa riso-tryck. Att trycka med riso ger ett levande uttryck, mycket tack vare det intensiva bläcket, men också genom de mekaniska egenheterna i maskinen. Varje papper matas igenom maskinen för sig och då uppstår små variationer från exemplar till exemplar vilket ger ett väldigt unikt uttryck.

Risografen producerar högkvalitativa tryck i snabb hastighet och på ett miljövänligt sätt. Ett utmärkande drag är det säregna bläcket med intensiva färger som kan blandas på spännande sätt till nya kombinationer.

Det här lär du dig:

Introduktion till trycktekniken riso Skapa med texturer och göra kollage med riso-tryck. Introduktion till att jobba med digitala filer Skapa vikzine (jobba i par) Jobba individuellt med ett eget projekt som vi trycker i slutet av dagen

Datum: 2023.11.20

Tid:

Plats: Beast Studio, Malmö

Arrangör: Svenska Tecknare

Webbsida: https://kurser.svenskatecknare.se/2023/06/05/labbet-kurs-riso-tryck-och-farg/