Saba Bereket Persson: Longing & Belonging - Vems dotter är du?

Saba Bereket Persson: Longing & Belonging - Vems dotter är du?

Publicerat 2022.04.02

”History is not the past, it is the present. We carry our history with us. We are our history.” James Baldwin

I utställningen undersöker Saba Bereket Persson arv och historieberättande. Är din historia viktig om du inte är etnisk svensk? Vad innebär det för andra generationens afrosvenskar att bära vidare sin historia, när den afrikanska kontinentens historia ofta beskrivs i negativa skildringar eller inte alls?

Ett arv bestående av 100 klänningar, sydda av hennes mamma under 30 år i Sverige, blev starten på ett utforskande av den egna berättelsen och släkthistorien. Klänningar som sakta omvandlats, från den etiopiska nationaldräktens vita bomullsväv med broderi, till den svenska lingonmönstrade klänningen. Hur bär du med dig dessa berättelser in i dig själv och i din samtid?

I utställningen bjuder konstnären in till samtal och möten, att som afrosvensk dela sin historia. Både det som känns utmanande och svårt och det som är berikande och värdefullt då du rör dig mellan flera världar.

Saba Bereket Persson, designer och konstnär, är uppvuxen i Etiopien och flyttade till Sverige när hon var 12 år. Uppväxten har en djup inverkan på hennes konst med nyckelteman som identitet, rasism, främlingskap och hem, i textilbaserade verk.

https://sabacollection.se/about/ @sabacollectionsverige

Läs mer på Blå Ställets webbplats: https://goteborg.se/.../kultur.../vara-program/utstallningar

Datum: 2022.04.02

Tid: 12:00

Plats: Konsthallen Blå Stället

Arrangör: Kulturhuset Blå Stället

Webbsida: https://www.facebook.com/konstblastallet