Seminarium: Kanon. Perspektiv på svensk konsthistorieskrivning

Seminarium: Kanon. Perspektiv på svensk konsthistorieskrivning

Publicerat 2021.03.19

Konsthistorien, som den presenteras i översiktsverk och museihängningar, uppfattades länge som ett självklart urval av de främsta konstverken. Detta urval kallas för kanon. Under senare decennier har inte bara frågan om vilka konstnärer och konstverk som ska inkluderas i, utan också själva den konsthistoriska berättelse som ligger till grund för kanon utmanats.

Denna diskussion är ämnet för forskningsprojektet Kanon. Perspektiv på svensk konsthistorieskrivning som redovisas i det tionde numret av museets skriftserie Skiascope och ges ut av Göteborgs konstmuseum i samarbete med Norrköpings Konstmuseum.

På seminariet föreläser bokens författare med olika ingångar till frågan om hur en kanon över svensk konsthistoria skapats och förändrats.

Föreläsare är fil.dr Kristoffer Arvidsson, forskningsledare vid Göteborgs konstmuseum, fil.dr Per Dahlström, intendent samling vid Göteborgs konstmuseum, fil.dr Alexandra Herlitz, universitetslektor vid Göteborgs universitet, fil.dr Tintin Hodén, konstvetare, docent Patrik Steorn, museichef vid Göteborgs konstmuseum, fil.dr Martin Sundberg, intendent vid Norrköpings Konstmuseum.

Mer information om seminarium och anmälan hittar du på museets webb.

Museet håller tillfälligt stängt med anledning av Covid-19.

Datum: 2021.03.19

Tid: 09:00

Plats: Digitalt

Arrangör: Göteborgs konstmuseum

Webbsida: https://goteborgskonstmuseum.se/2021/02/seminarium-kanon-perspektiv-pa-svensk-konsthistorieskrivning/