Sonia Hedstrand – LIFE IN 2.5 DIMENSIONS

Sonia Hedstrand – LIFE IN 2.5 DIMENSIONS

Publicerat 2020.09.04

Det tredimensionella livet är den komplicerade fysiska verklighet där vi jobbar, missar bussen, blir sjuka, svikna, känner oss osedda och blir deprimerade. Det tvådimensionella livet är bildernas, tv-seriernas och dataspelens spännande, vackra, dramatiska, underhållande och platta värld. Där är allt mycket enklare, och vi väljer att tillbringa mer och mer tid där.

Vad händer när gränserna mellan den tvådimensionella och den tredimensionella världen suddas ut? När alla använder filter för att se bättre ut och bara postar om sina framgångar men inga motgångar? När du kan gifta dig med din älskade animékaraktär i ett VR-spel? När du kan hyra en partner som alltid är glad?

Videoinstallationen ’Life in 2.5 dimensions’ är en reflektion över hur den ökade graden av representation och performativitet yrkesmässigt och socialt hör ihop med den globala upplevelsekapitalismens utveckling, samt hur den eskalerande konsumtionen av dataspel och sociala medier påverkar våra relationer och känslor.

I animerade och dokumentära videor får vi lära känna japanska arbetare som kallas sakura, vilket betyder ”falsk kund”. Det är personer som jobbar med att hyra ut sina känslor. De försörjer sig genom att agera familjemedlemmar, partners, dejter eller vänner i den fysiska verkligheten. Verket analyserar en samhällsituation i postindustriella ekonomier där allt större del av gemenskap och tillhörighet kan köpas i form av performativt, estetiskt och emotionellt servicearbete.

Life in 2.5 dimensions är en tvåkanalig installation om totalt 2 timmar. Under öppningsdagen på Galleri 54 den 5 september kommer inhyrda sakura-arbetare jobba undercover som konstpublik. Ingen kan vara säker på vem som engagerar sig i konsten av egen fri vilja, och vilka som är där för att utföra ett emotionellt och performativt lönearbete.

Sonia Hedstrand är konstnär, skribent, konstlärare och ibland kurator, med en MFA från Kungl. Konsthögskolan 2011, och alumn från Whitney Independent Study Program 2012, samt sex års universitetsstudier i humaniora i bagaget. Hon arbetar ofta med analyser av underliggande samhällsstrukturer och gestaltar dem i form av installationer, i video, foto, text och performance. www.soniahedstrand.se

Utställningen på Galleri 54 är öppen mellan den 5-27 september 2020.

Datum: 2020.09.04

Tid:

Plats: Galleri 54

Arrangör: Galleri 54

Webbsida: http://www.galleri54.com/sv/utstallning/life-i-25-dimensions