Tove Knuts - "Pappa Lennart och Jag"

Tove Knuts - "Pappa Lennart och Jag"

Publicerat 2021.02.27

Tove Knuts är känd för sina mjuka organiska former, ofta virkade i pastellfärger. Hennes arbeten handlar om värde, hantverk och traditioner. I projektet som kommer att visas på Four har Tove Knuts tagit avstamp i sin döda pappas verkstad.

Pappa Lennart och Jag

Det är fem år sedan min Pappa Lennart gick bort. Han var en duktig trähantverkare och lämnade efter sig en verkstad full med färdiga, halvfärdiga och ofärdiga alster, och en massa annat som han samlat på sig under sitt liv. Han slängde aldrig någonting utan arkiverade istället alla sina bra-att-ha-saker.

I det här projektet har utgångspunkten varit min Pappa och hans efterlämningar. Arbetet är en dialog mellan oss där vi möts i det vi har gemensamt, men projektet speglar också kontrasterna i våra olikheter.

Det finns ett bomärke i familjen som Pappa har använt för att signera sina alster genom att bränna in det i träet. Jag har använt samma teknik och bränt in mönster på träytor. Jag har använt bomärket men också gjort ett brännverktyg som är en fast virk-maska och ger en virkad yta vid rapportering.

Pappa bodde i sitt hus i skogen och använde bara naturmaterial i sitt arbete, jag hamnade i staden och har en fäbless för de artificiella, av människan tillverkade materialen. Han samlade på speciella träbitar och stenar, jag samlar på mitt eget och och andras skräp, mestadels plast. Smyckena som är resultatet av arbetet förmedlar dessa kontraster och likheter.

Datum: 2021.02.27

Tid: 12:00

Plats: Four Gallery, Risåsgatan 5 Göteborg

Arrangör: Four

Webbsida: https://fourgallery.com/