Vernissage Tore Svensson

Vernissage Tore Svensson

Publicerat 2024.02.16

Tore Svensson tillhör en av pionjärerna för svensk smyckekonst och har en lång karriär i ryggen. I ryggen, i armarna och händerna. Att bana väg för en ny konstform kräver uthållighet, konstnärlig styrka, och kanske också ett lite skämtsamt lynne. Dessa egenskaper återfinns även i Svenssons arbeten; stora järnskålar formade av tusentals hammarslag och geometriska strikta former med ytor som ger verken värme och stundtals bjuder på en välbalanserad mängd humor.

I utställningen på Four visas en serie porträtt med för många inom smyckekonstfältet välkända profiler. Färgfälten som utgör hår, hud och kläder är samtidigt individuella delar som balanserar varandra i färg och form.

Tore Svensson är utbildad på HDK-Valand i Göteborg där han senare arbetat som lektor och professor. Svenssons arbeten återfinns på bl.a. på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg, Rian Designmuseum i Falkenberg och på flera museer utomlands t.ex Viktoria and Albert museum i London och National Gallery of Australia i Canberra. 1999 mottog Tore Svensson Bayerischer Staatspreis i München och 2012 tilldelades han Herbert Hofmann Pries i samma stad.

Datum: 2024.02.16

Tid: 17:00

Plats: Four, Risåsgatan 5, Göteborg

Arrangör: Four Gallery

Webbsida: https://fourgallery.com/