Foto: Maja Kristin Nylander
Just nu
Hallå där Jonas Holmberg!
Publicerat 2014.04.29
- Film
- Göteborg
Göteborg International Filmfestival har fått en ny konstnärlig ledare. Marit Kapla tar över arbetet med den nya digitala kanalen och Jonas Holmberg blir ensam ledare för det konstnärliga arbetet. Hur påverkar det festivalen? Vi kollade upp mer.
Berätta lite om din bakgrund, vem är Jonas Holmberg?
- Jag är uppvuxen på Öland och i Kalmar. Jag är filmvetare, utbildad i Stockholm. 2007 startade jag en filmtidskrift, FLM, tillsammans med Jacob Lundström. Jag var chefredaktör för den i fem år. Sen har jag skrivit film- och teaterkritik för Expressen.
2012 hamnade du i Göteborg?
-Ja, men jag har ju alltid åkt hit till filmfestivalen, ända sedan jag var tonåring. Den har alltid legat mig varmt om hjärtat. 2012 började jag arbeta på festivalen. Först som programchef för det internationella programmet och sedan som biträdande konstnärlig ledare.
Hur mycket film ser du?
- Det är svårt att säga … det blir väldigt mycket. Jag försöker se en film om dagen, det är min ambition, men jag lyckas inte varje dag. Å andra sidan, när man är på festivaler, ser man ju ofta fem filmer om dagen. Ja, det är väldigt många under ett år i alla fall.
”Jonas Holmberg har precis det som krävs för att ta programarbetet vidare i en ny tid” säger Sven-Olof Bodenfors, styrelseordförande för GIFF i en pressrelease. Vad tror du han menar med det?
- Jag hoppas att han menar att jag har den kompetensen och de kunskaperna om film och filmindustrin, som krävs … och att jag har ett gott omdöme! Hö, hö! Med “ i en ny tid” syftar han nog på de nya utmaningar som hela filmbranschen står för nu, med digitaliseringen och ändrade konsumtionsmönster. De mesta av den film som ses idag, ses ju inte på biografer utan hemma, via andra kanaler. Och det är ju det vi möter nu, med filmfestivalens egen nya digitalkanal som startar i höst.
Menar du att de nya konsumtionsmönstren hotar festivalen?
- Nej, det tror jag inte. Däremot tror jag att den publiken som vi har på festivalen, och den är jättestor, den publiken vill även kunna se den typen av filmer som vi visar under hela året.
Hur skulle du definiera ”den typ av film som ni visar”?
- Konstnärligt intressant film från hela världen. Det är ju vad festivalen har gjort under alla år. (Sedan 1979, då startade Göteborgs internationella filmfestival.)
Din föregångare, Marit Kapla, går till GIFFs digitala kanal. Räcker det inte med att bara vara en filmfestival längre? Konkurrerar ni inte ut er själva på det här sättet?
- Nej det tror jag absolut inte. Festivalupplevelsen är så unik och speciell, det är den som är det starka. Och de filmer som visas på festivalen, visas alltid först där.
Vad innebär det att vara konstnärlig ledare?
- Det innebär att man har ett helhetsansvar för festivalens innehåll. Men vi är ju en programgrupp som gör urvalet tillsammans. Vi åker runt på festivaler hela året runt för att hitta de bästa filmerna.
Vad är roligast?
-Det är ju själva festivalen förstås. När de filmer som vi valt möter publiken.
Har du några nya festivalidéer i bakfickan att presentera?
- Inte som jag kan säga ännu. Det stora nu är att vi lanserar den nya digitalkanalen.
Vilka är världens tre bästa filmer. Vilken är dina Tre i topp?
-Låt mig tänka … Då säger jag Paraplyerna i Cherbourg av Jaques Demy. Sen Persona av Ingmar Bergman, det är min absoluta favorit bland de svenska. Och sedan väljer jag … hm … India Song av Marguerite Duras.
Tack och lycka till!
Denna artikeln finns i vårt Nyhetsbrev för maj 2014. Läs hela nyhetbrevet här.