Bild: Carl Ander, Röhsska museet

 Bild: Carl Ander, Röhsska museet

Just nu

Katja of Sweden i färgstark modeutställning

Publicerat 2020.07.02

    I år skulle modeskaparen Katja Geiger ha fyllt 100 år, vilket uppmärksammas med utställningen Katja of Sweden. Röhsska museet presenterar nu delar av hennes design i en modeutställning som lyfter färgstarka kläder med en stor mönsterrikedom. Utställningen gör nedslag i 1960-talet och visar 40 uttrycksfulla plagg, där textilformgivare som Carl Johan De Geer, Annika Blom, Sven Fristedt och Maija Isola är representerade.

    Med omslag på världsledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar och en egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York blev Katja Geiger Sveriges första internationellt kända modedesigner. Hon är skaparen bakom klädmärket Katja of Sweden som lanserade ”mode för det moderna livet”. Katja var en tidig minimalist och formgav funktionella plagg som kvinnor skulle känna sig unga, fria och bekväma i. Det var enkla raka skjortklänningar eller Chanelinspirerade dräkter i ljusa, lugna färger och mönster. Hennes bidrag till modevärlden medförde nya sätt att se på kläder. Trendkänslig och målmedveten bröt hon med sin tids snäva kvinnoideal och skapade plagg som var sköna och lediga. Kläderna innebar en frigörelse för den moderna och modeintresserade kvinnan, som inte längre behövde tänka på hur kläderna klarade hemmet, jobbet, barnen och resorna.

    Katja of Swedens mönsterskatt har en otrolig bredd: från småmönstrat och mer neutralt till kraftfullt stormönstrat, från böljande blommor till geometriskt precisa. Det som kännetecknar mycket av skapandet är förmågan att använda och utnyttja mönstrets delar i varje enskilt plagg. Katja skapade egna mönster, men samarbetade även med framgångsrika formgivare och konstnärer som bidrog till att utveckla det unika uttrycket. Några av de mest klassiska Katja-mönstren har skapats av Sven Fristedt och Carl Johan De Geer, men även de stormönstrade, färgstarka och stickade plagg som visades i Paris år 1966 är välkända för många. Katja har dessutom producerat ett flertal kollektioner tillsammans med Malmö Mekaniska Tricotfabrik, MMT, där de enkla modellerna med färg och kraftigare mönster blev en stor framgång. De egna mönstren i vävd bomullsjersey med geometriska, prickiga eller randiga mönster är ett återkommande inslag. En annan intressant detalj är de mönster som hämtar inspiration från äldre skånska textilier.

    Berättelsen bakom Katja Geigers verksamhet och de formgivare som skapade mönster för modemärket presenteras i en folder som finns tillgänglig i anslutning till utställningen. Katja of Sweden är producerad av Kulturen i Lund. Röhsska museet visar ett urval av utställningen med mönsterfokus som tillägg. Utställningen pågår 4 juni – 20 september.