Bild: ADA
Aktiviteter
Skydd av kreativa idéer
Publicerat 2012.05.28
I onsdags var det åter dags för ett affärsseminarium. Denna gång handlade det om upphovsrätt, patent, mönsterskydd och appar.
Talare var patentexpert Peter Ekwall och jurist Adam Brandt båda från Albihns Zacco och digitala innovatören Stefan Thomson från Forsman & Bodenfors.
Här är lite av vad som kom fram:
Om man har en bra idé ska man inte visa den eller tala om den innan den på något sätt har skyddats. Man kan i vissa fall skriva ett sekretessavtal för att på ett säkrare sätt kunna göra t.ex. en prototyp. Idén skall ha en viss sk. verkshöjd för att man skall kunna få ett skydd. Patent och mönsterskydd kostar pengar men det är alltid värt att undersöka vad kostnaden skulle bli för att få ett skydd.
Upphovsrätt gäller för litterära och konstnärliga verk. Verk = resultatet av en individuell andligt skapande verksamhet. Upphovspersonen skall vara en fysisk person. Skyddstiden för upphovsrätt är för de flesta verk 70 år efter upphovsmannens död.
De bästa apparna kan bara göra en sak. Man bör se till att de förpackas så enkelt som möjligt så att den är enkel för användaren. Tekniken får inte bli ett hinder. Användarupplevelsen är viktig för mottagaren. Det är bra om appen går att ladda ner på 3G uppkoppling. Det är viktigt att ha ett mål för varför man vill skapa en app och vad man vill uppnå med den.
Avslutningsvis gav alla tre talarna samma råd - ställ hellre en fråga för mycket än en för lite. Det finns en djungel av olika typer av skydd som man bör kolla upp men som också kan ge upphov till nya möjligheter och affärsidéer.