FÖRELÄSNING: Från stormens öga till konsthistoriens marginaler. Om Nell Walden och Der Sturm

FÖRELÄSNING: Från stormens öga till konsthistoriens marginaler. Om Nell Walden och Der Sturm

Publicerat 2016.03.16

I samband med vårens aktuella uställningar bjuder Göteborgs konstmuseum in till föreläsningar där konsten belyses och problematiseras utifrån olika perspektiv. Först ut är Jessica Sjöholm Skrubbe, fil dr konstvetenskap, Stockholms universitet, som föreläser om Nell Walden och Der Sturm

Under 1910- och 20-talen var Der Sturm en kulturell knutpunkt för det europeiska avantgardet med bas i Berlin. Verksamheten startades av musikern Herwarth Walden som grundade tidskriften Der Sturm 1910. Der Sturm kom så småningom att även att inkludera konstutställningar, bokförlag, konstskola, teaterverksamhet och en betydande privat konstsamling. Konstnärer som Wassily Kandinsky, Gabriele Münter, Marc Chagall, Oskar Kokoschka och Jacoba van Heemskerck hörde till dem som särskilt lyftes fram av Der Sturm.

Den svenskfödda Nell Roslund var konstnär och konstsamlare, och hade en central och mycket betydelsefull roll i Der Sturm. I den litteratur som gavs ut på 1950-talet om Der Sturm, medverkade Nell Walden själv till att ge Herwarth Walden en framskjuten position i arbetet med att lansera konstärer som t.ex. Wassily Kandinsky och Marc Chagall, medan Nell Waldens egen roll förtegs och marginaliserades. Den här historieskrivningen har påverkat den etablerade beskrivningen och förståelsen av verksamheten.

Hör Jessica Sjöholm Skrubbe berätta om Der Sturm och Nell Waldens centrala roll i dess verksamhet. Utifrån studier av sociala praktiker, privata rum och genusstrukturer i samtiden problematiserar hon i föreläsningen den etablerade berättelsen om avantgardets konst- och historieskrivning på ett mycket tankeväckande sätt.

Jessica Sjöholm Skrubbes forskningsprojekt om svenskfödda Nell Walden och Der Sturm resulterade i en utställning på Mjellby Konstmuseum som visades 14 maj till 4 oktober 2015, samt i en bok som publicerades i anslutning till utställningen. Utställningen har sedan turnerat vidare till Öregaards museum i Danmark och visas just nu på Landskrona museum.

Datum: Onsdagen den 16 mars Tid: kl 18-19 Plats: Hörsalen, Göteborgs konstmuseum Fri entré, ingen föranmälan

Föreläsningarna genomförs i samarbete med Folkuniversitetet.

Bild: Nell Walden, Komposition in Rot, 1928, Landskrona museum

Datum: 2016.03.16

Tid: 18:00

Plats: Göteborgs konstmuseum, Hörsalen

Arrangör: Göteborgs konstmuseum i samarbete med Folkuniversitetet

Webbsida: https://www.facebook.com/events/818309861607384/