Nyhetsbrev
Hallå Där Björn Malbert!
Publicerat 2010.01.28
Björn Malnert är arkitekt och professor i uthålligt samhällsbyggande på Chalmers som tillsammans med Göteborgs universitet och partners i Göteborgsregionen får ett mycket stort ekonomiskt stöd av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) för att skapa ett världsledande centrum för hållbar stadsutveckling. Lund och Stockholm blev utkonkurrerade.
Grattis, hur glad blev du för det här beskedet?
- Jag och alla andra som på olika sätt har varit inblandade (ca 80 personer från alla deltagande partners i konsortiet bakom ansökan) är mycket glada och stolta att ett långvarigt och slitsamt programarbete fick ett positivt resultat.
Centret ska bli världsledande, sägs det. Hur världsledande är Göteborg på hållbar stadsutveckling idag?
- Det finns uttalade insikter och visioner om hållbar stadsutveckling som är politiskt förankrade på olika nivåer i regionen och det är ovanligt. Vi har också unik spetskompetens inom olika sakområden bland forskare, företag och offentliga institutioner. Men vägen till kraftfull handling och förändrat beteende är fortfarande lång. Vi hoppas att centret skall kunna stödja och påskynda den fortsatta processen.
Att centret hamnade i Göteborg, vad betyder det för Chalmers och Göteborgs universitet?
- Självklart betyder ett nationellt utpekande av vår forskarmiljö mycket för våra internationella relationer, samarbetsmöjligheter och rekrytering av kvalificerade forskare. Men jag tror också att det kommer att påverka de båda universitetens interna verksamheter och framtida samarbetsmöjligheter på ett positivt sätt.
Vad är viktigaste frågan, när det gäller hållbar stadsutveckling?
- Att bygga kunskap och kapacitet för att möta utmaningarna som följer av klimatförändringar, resursknapphet och sociala utvecklingsproblem.
Men också att vidta konkreta åtgärder. I detta innefattas givetvis behovet av avancerad teknisk och social innovation.
Helhetsperspektivet är viktigt - forskare, politiker, näringsliv och medborgare måste mötas och hitta nya sätt att kommunicera på, där har centret en uppgift.
Hur går ni vidare nu? När blir centret verklighet?
- Vi inleder nu en förhandlingsfas med Mistra om kontraktet och budgeten, med förhoppning att starta verksamheten i början på nästa år. Planen är två års uppbyggnadsskede för att etablera centret och utveckla forskningssamarbetet lokalt och med våra internationella partners i Manchester, Shanghai och Kisumu i Kenya. Därefter skall centret vara i full verksamhet.
Läs mer